˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lammbog / lammgrytbitar

Fett, mört grytkött. Lammbogen, eller lammgrytbitar som de också kan heta, sitter på framdelen av lammet. Detaljen är omgiven av ett fettlager, vilket gör att den tillagad blir mycket smakrik.

Snabbfakta om lammbog / lammgrytbitar

Passar att:AB

Generell tillagningstid: totalt 2–3 timmar (30 min aktiv matlagning och 1–2 ½ timme på spisen).

Andel på ett helt djur (ca 12 kg): 16,6 % (2 kg).

Främsta egenskap: fet och smakrik.

Kännetecken: korta muskeltrådar sammanhållna med bindväv och hinnor.

Kika in produkter som innehåller lammbog

Tillagning
Lammbogen passar utmärkt till olika typer av grytor. Leta gärna inspiration i det marockanska och indiska köket, då lamm passar bra med kraftiga kryddor. Skall du göra stek på lammbogen rekommenderas du att göra det på låg temperatur länge, eftersom lammbogen är lite tuffare att tillaga än lammsteken.

Testa gärna att laga till exempel indiska rätter så som Vindaloo eller Rogan Josh. Du kan dock också med fördel använda lammbogen / grytbitarna till "Får i kål".  Ytterligare ett sätt att tillaga lammbogen på, är att bräsera den (sjuda i lite vätska i gryta med lock) på låg värme, antingen i ugnen eller på spisen.

Tillagningstid

Eftersom lammbog / grytbitar har korta muskeltrådar sammanhållna med bindväv och hinnor, så kräver de längre tillagningstid. Samtidigt sköter sig en gryta mer eller mindre själv på spisen och du får på så vis ändå tid över till annat. 


Generella tips

Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta innan kokning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV