˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Med viljan att göra det omöjliga

Hos oss hittar du inte bara goda råvaror av hög kvalitet – varje produkt i vårt sortiment är framtagen i harmoni med naturens egna kretslopp. Vi vill visa att det går att producera god mat utan att tumma på varken djuromsorg eller markhälsa och därmed vara en modell för hur ett sunt matsystem kan se ut. Det hela började med tre västsvenska gårdar och en envis vilja att göra det omöjliga.

Vår idé
Idén bakom Gröna gårdar kom till 2001 för att tillgodose två, till synes skilda, behov på marknaden – konsumenternas ökade efterfrågan på lokalproducerad, ekologisk mat av hög kvalité och ekolantbrukarnas brist på en kanal att nå ut med sitt kött.

Från livsmedelsbranschens håll var intresset svalt för att satsa på ekokött. ”Det finns ingen marknad”, sa de.

Med drömmen om att Sverige en dag ska bli ett föregångsland när det kommer till hållbar köttproduktion (och en envis vilja att göra det omöjliga) beslöt sig tre västsvenska gårdar för att gå ihop och ta saken i egna händer för att bli en del av lösningen för ett hållbart matsystem.

Detta blev startskottet för Gröna gårdar.

Se filmen om hur Gröna gårdar blev till här!


Vårt mål
Vi vill vara en modell för hur ett sunt matsystem kan se ut.

Ett sunt matsystem jobbar tillsammans med naturens egna kretslopp. Det tar inte mer ur marken än det ger och det produceras med omtanke för djur- och jordhälsa. Här får en mångfald av grödor ta plats på åkrarna, djuren får utöva sina naturliga beteenden och allt får lov att växa i sin naturliga takt. Jämfört med djur och växter som effektiviserats till bristningsgränsen för att möta efterfrågan tar saker och ting i ett hållbart matsystem lite längre tid. I gengäld får vi ett robust matsystem som står pall för yttre påverkan. 

Men det slutar inte där. I ett sunt matsystem krävs det också att vi tar tillvara på det som producerats, till exempel äter djurets alla delar och återfår tilliten till våra sinnen istället för att stirra sig blind på en bäst-före-märkning.

Vad vi gör
Allt du kan hitta hos oss på Gröna gårdar bidrar på ett eller annat sätt till ett sunt matsystem. I praktiken innebär det bland annat att:

  • Djuren får leva ut sina naturliga beteenden långt ifrån en storskalig industri.
  • Vårt nöt- får- och lammkött är svenskt, KRAV-certifierat och uppfött på 100% gräs och örter.
  • Grisköttet är ekologiskt och är uppfött hos Ragnarssons i Tvååker – en gård med omfattande kretsloppstänk där odling och uppfödning sker i symbios med varandra.
  • Vi tar anatomiskt ansvar och med resurssmarthet i fokus ser vi till att hela djuret tas tillvara. Känner du dig osäker på att testa en ny detalj kan du alltid vända dig till vår Receptbank eller Köttskolor!
  • Vi lägger ned omsorg i alla led för att uppfödarens hårda arbete ska resultera i ett mört och smakrikt kött. Genom vårt omfattande kvalitetsarbete och specialframtagna kvalitetsklassning på köttet ser vi till att våra produkter inte bara gör gott – de måste också smaka gott!
DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV