˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Anatomiskt ansvar

I Sverige använder man sig vanligtvis av en anatomisk styckning vilket innebär att man i största möjliga utsträckning styckar fram hela muskler. Detta gör man genom att följa hinnor och ben och endast i undantagsfall skär man genom muskelfibrerna. Man får på så sätt fram en rad olika köttdetaljer som alla har sina speciella egenskaper. Genom att spara hinnorna förblir köttet också saftigare eftersom vätskan på så sätt stannar kvar.

Hela djuret
När vi väljer att prata om anatomiskt ansvar menar vi förutom att hela djuret ska tas till vara även att alla detaljer ska få komma till sin rätt. Det är bland annat därför vi gärna förordar vår Nötbox där man kan hitta ett representativt urval från hela djuret.
Vi är även noga med att aldrig slänga kött och arbetar för att även du som kund ska kunna ta till vara på allt, bland annat genom att vakuumförpacka köttet för en bättre hållbarhet. Men också genom en ökad kunskap om de olika detaljer som finns.
Styckningen skiljer sig i olika delar av världen beroende på vilken matkultur som råder. En av anledningarna till att man började stycka anatomiskt i delar av Europa och Sverige var att man genom denna styckning fick fram en hel del stekar, då detta var vad som önskades.
Vår matkultur har ändrats en hel del och idag är efterfrågan många gånger störst på ädelkött (oxfiléryggbiffentrecôte) samt nötfärs. De flesta som arbetar med kött har anpassat sig efter detta och därför kan det vara väldigt svårt att exempelvis hitta ytterlår i affärerna. Vår avsikt är därför att lyfta fram och presentera en större bredd. Mer kunskap om olika detaljer kan ge ökad inspiration och därigenom uppmuntras nya matvanor där alla djurets delar kan användas och få möjlighet att komma till sin rätt.
För att underlätta för våra kunder har vi valt att kategorisera och märka upp vårt kött utefter kategorierna kok, ugn, ädel, grill och färs. De detaljer som lämpar sig bäst till att kokas är därför märkta därefter, på så sätt kan urvalet utökas. Om en detalj är slut kan den lätt bytas ut mot en annan likvärdig, utan att receptet som helhet behöver ändras. Vi har även lyft fram särskilda tips då alla detaljer har sin egen unika karaktär.


Läs mer om kategorier

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV