Mikael Jämtenius, Krabbelunds säteri

Mikael är uppvuxen utanför Falköping och har sin verksamhet utspridd över flera olika gårdar i Vara och Falköpings kommun. Han jobbar framförallt med nötuppfödning och växtodling.

Fakta: Krabbelunds säteri

Uppfödare: Mikael Jämtenius.

Adress: Hällestad Krabbelunds Säteri 1, 521 53 Floby.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2017.

Djurslag: Nöt.

Antal djur: cirka 300 st.

Raser: SLB oh SRB med Angus inkorsat.

Mark: 240 ha åker och 140 ha betesmark.

Hur kom det sig att du blev uppfödare?
Jag är faktiskt inte uppvuxen på gård men min mormor och morfar hade ett litet lantbruk, så intresset kanske kom lite därifrån. Jag visste hur som helst tidigt, från 5 års ålder, att det var det här jag skulle jobba med och att det var roligt med maskiner och odling och sådant. 1993 började jag i liten skala med att köpa 2 dikor, jag arrenderade lite mark och sedan dess har det rullat på. Jag köpte Krabbelunds säteri 1997 och köpt ihop flera småställen sedan dess, jag har väl runt 8 st totalt idag.

Varför ekologisk nötproduktion?
Det kändes aldrig bra att spruta gift på maten, så att säga. Sedan fick man ju också ekonomiskt stöd för ekologiskt lantbruk och då såg jag ingen anledning att hålla på med bekämpningsmedel, så 1996 ställde jag om. Nötproduktion passar mig väldigt bra eftersom jag har så pass mycket naturbetesmark, och dessutom tror jag det hade blivit svårt att syssla med ekologisk odling utan att ha djur.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Att jag är min egen chef. Det har aldrig lockat mig att vara anställd. Med den här verksamheten kan jag göra som jag vill, och syssla med det jag är bra på. 

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV