˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Högrev

Något som man ibland glömmer är att högreven, tack vare fin fettinsprängdhet, är den mest smakrika delen av djuret. Detta beror förstås också på att detaljen har mycket hinnor och bindväv, som vid lång tillagning hinner brytas ned och avge smak. Då har även köttbiten hunnit bli smältande mör.

Snabbfakta om högrev

Passar att:B

Generell tillagningstid: totalt 2–3 timmar (30 min aktiv matlagning och 1–2 ½ timme på spisen).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 7,5 % (15 kg).

Går även att: grilla eller ugnbaka om det sker på mycket låg temperatur och under lång tid.

Kännetecken: långa grova muskeltrådar med mycket insprängt fett.

Du kan köpa Högrev här

Tillagning
Högrev lämpar sig bäst att koka grytor på. Högreven har naturligt mycket insprängt fett som ger smak till dina grytor. Dela med fördel köttet i stora tärningar och skär inte bort fettet. Koka istället köttet med fettet kvar och se hur det "smälter" när grytan kokat ett tag. På högrev kan du göra klassiska rätter såsom Kalops och Boeuf Bourguignon men högreven passar också mycket bra i en mexikansk eller amerikansk chili (draget kött).

Högreven går också att bräsera på spisen, eller först ungsbaka på låg temperatur och sedan grilla, se recept Grillad chilihögrev i bit.

På grund av högrevens höga smakrikedom och fetthalt är den även en populär detalj att göra nötfärs, eller så kallad "högrevsfärs", på, framför allt till hamburgare. Vi tycker dock att det är något av ett slöseri, att göra färs på en så fin kokdetalj som högreven. För en riktigt bra och smakrik färs behöver man se till vilka djur man har och hur länge de har levt. Framför allt handlar det om vad de har ätit. Detta spelar en större roll än vilka detaljer men maler ner.

Tillagningstid
Högrev tillhör produktkategorin "kokdetaljer" och kräver därför längre tillagningstid. Högreven kräver till och med något längre koktid än andra detaljer i samma kategori. Samtidigt sköter sig en gryta mer eller mindre själv på spisen och du får på så vis ändå tid över till annat. 


Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta innan kokning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV