Klassisk kalops

En av de mest ursvenska maträtterna som finns.
120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1,5 kg

    högrev (alt grytbitkött eller lyxgryt)

  • 2 st

    gula lökar

  • 4 msk

    vetemjöl

  • 15 st

    kryddpepparkorn

  • 4 st

    lagerblad

  • 4 msk

    koncentrerad oxfond

  • Vatten

  • Soya

  • Smör (till stekning)

  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Tärna köttet i ca 2,5 x 2,5cm tärningar.
  2. Skala och klyfta löken. Bryn löken i en stekgryta några minuter tills de fått en aning färg. Ta upp och ställ åt sidan.
  3. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan.
  4. När allt fått vacker färg, salta och peppra och pudra över mjölet. Tillsätt kryddor, fond och vatten så att det täcker köttet.
  5. Lägg på locket och låt sjuda i cirka 30 minuter.
  6. Lägg i löken och fortsätt sjuda sakta i cirka 1 ½ tim. Späd med mer vatten om det behövs. Lite soja på slutet ger mustigare färg. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera tillsammans med kokt potatis och skivade inlagda eller färska kokade rödbetor.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV