˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Oxkind med friterad hasselbackspotatis

Oxkinden blir fantastisk mör och smakrik om den får den tid den behöver. Förbered allt på morgonen och den sköter sig själv till kvällen när gästerna kommer. Här serveras den med hasselbackspotatis som blir underbart krispiga när de friteras.

I samarbete med: Viktor Rahmqvist.

540 minuter
0 portioner

Du behöver

  • 2 st

    oxkinder (ca 400 gram styck)

  • 1 pkt

    bacon

  • 3 dl

    rött vin

  • 1 l

    oxbuljong

  • 1 st

    morot

  • 2 st

    gula lökar

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 1 st

    röd chili

  • 1 msk

    torkad rosmarin

  • 1 msk

    torkad timjan

  • 2 st

    lagerblad

  • 1 tsk

    nymalen svartpeppar

  • 1 tsk

     salt

  • 2 dl

    vispgrädde


  • Hasselbackspotatis
  • 1 kg

    fast potatis

  • 2 dl

    ättikssprit

  • 2 msk

    salt

  • 4 l

    rapsolja eller smält talg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Stek bacon i en stekpanna, lägg sedan baconet i en gryta och låt fettet vara kvar i stekpannan. Tillsätt lite rapsolja till stekpannan och stek oxkinderna på hög värme tills de får fin färg runt omkring. Lyft ner oxkinderna i grytan.
  3. Skala moroten och löken och lägg ner dem i grytan. Rensa chilin och lägg ner den i grytan.
  4. Häll på vinet och buljongen samt alla kryddorna.
  5. Ställ in längst ner i ugnen och låt stå med lock i ungefär 8 timmar.
  6. Under tiden förbereder du hasselbackspotatisen. Skala potatisen och skiva dem så tunt och långt ner som möjligt (Använd gärna en träslev att skära på om du känner dig osäker)
  7. Lägg sedan potatisen i isvatten ca 1 timme
  8. Skölj potatisen
  9. Koka upp 3 liter vatten med 2 dl ättikssprit och 2 msk salt. Stäng av plattan och lägg ner potatisen. Låt stå i det varma vattnet i 90 minuter.
  10. För att få bort så mycket stärkelse som möjligt lägger du potatisen i isvatten en gång till och låter dem ligga i minst 1 timme (gärna längre).
  11. Innan fritering skall potatisen torkas av ordentligt. Värm oljan eller talget till 170° och fritera potatisen i 15 minuter.
  12. När oxkinden är färdig silar du av vätskan från grytan och reducera ner den till hälften och har i grädden så får du den perfekta såsen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV