Lammgryta med quinoa och myntayoghurt

Grymt god pokébowl-inspirerad lammgryta med quinoa, snabbpicklad rödkål och myntayoghurt. Passar lika bra till vardag som en bjudning i vårvärmen!

I samarbete med: Cecilia Folkesson

120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g

    lammstek eller fårgrytbitar

  • 2 msk

    smör/olja

  • 1 st

    gul lök

  • 2 st

    klyftor vitlök, finhackade

  • 1 dl

    rödvin

  • 3 dl

    finkrossade tomater

  • 10 st

    Cocktailtomater

  • 1 st

    citron

  • Salt & svartpeppar


  • Snabbpicklad rödkål
  • 1 st

    klyfta rödkål

  • 0,5 dl

    ättika (12 %)

  • 1,5 dl

    vatten

  • 2 msk

    honung

  • 1,5 tsk

    salt


  • Myntayoghurt
  • 2 dl

    grekisk yoghurt

  • 0,5 st

    kruka hackad färsk mynta

  • 1 st

    finhackad vitlöksklyfta

  • 1 krm

    salt


  • Till servering
  • 4 portioner

    kokt quinoa

  • 1 st

    knippe grönkål

  • 2 st

    avokado

  • 0,5 dl

    hackade mandlar

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar, cirka 2–3 cm. Peppra och salta och bryn dem tillsammans med lök och vitlök i smör eller olja i t.ex en gjutjärnsgryta.
  2. Tillsätt finkrossade tomater, rödvin och skalet/zest från citronen. Låt puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Späd med vatten under tiden om det behövs. Tillsätt cocktailtomaterna mot slutet. De behöver endast bli lite mjuka.
  3. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  4. Snabbpicklad rödkål: Strimla rödkålen fint.
  5. Blanda ihop ättika, vatten, honung och salt i en skål.
  6. Lägg i rödkålen och blanda ihop. Lägg en tallrik/tyngd över rödkålsblandningen och ställ in i kylen. Ju längre den får stå, desto godare, men några timmar räcker.
  7. Myntayoghurt: Blanda alla ingredienser till yoghurten, låt stå kylt ett tag innan servering.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV