Långkokt lammstek i olivolja och apelsin
Denna rätt tar sin lilla tid att laga men är värd att vänta på! En perfekt rätt till påsk eller när ni har många gäster. Det går även bra att laga rätten med fårstek om man vill.
Du behöver
- 1,5 kg
lammstek eller fårstek
- 2 st
apelsin
- 2 st
citron
- 4 st
vitlöksklyftor
- 4 tsk
torkad timjan
- 6 st
kvistar färsk timjan
- 4 st
kvistar färsk rosmarin
- 3 st
kanelstänger
- 4 st
lagerblad
- 3 st
torkad piri piri
- 6 dl
olivolja
salt och svartpeppar
Rostad sötpotatis- 0,5 st
stor sötpotatis
- 200 g
svartkål
- 2 msk
sesamfrön
olivolja att rosta i
Gör så här
- Skrubba rent och riv av skalet på citrusfrukterna. Skala och hacka vitlöksklyftorna och örterna grovt. Krossa kanelstängerna, piri pirin och lagerbladen lite i en mortel, då kommer smaken ut ännu mer. Blanda ihop allt med lite salt och svartpeppar. Tag bort nätet och gnid in lammsteken med kryddblandningen innan du lägger den i en ugnsfast form med höga kanter, en gryta som tål ugnsvärme fungerar också bra. Häll i oljan, det ska täcka minst halva köttet och täck sedan formen eller grytan med ugnsfolie. Tryck till så att det blir så lite lyft som möjligt mellan köttet och oljan och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 5 timmar. Vänd köttet några gånger under tillagningen. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp steken.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i lite större kuber, lägg i en ugnsfast form och rosta tillsammans med lite olivolja i ugnen tills dess att sötpotatisen är mjuk och har fått fin färg. Hacka ner svartkålen grovt. Tag ut sötpotatisen och häll över sesamfrön och kålen och ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter tills kålen blivit mjuk. Blanda ihop dressingen och häll över sötpotatisblandningen när de har svalnat lite.
- Skiva polkabetor, morötter och gulbetor tunt antingen för hand eller med en mandolin. Det går även bra att använda en osthyver eller en potatisskalare. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Blanda betorna tillsammans med tunt skivad rödlök, ruccola, fetaost, rostade solrosfrön och färska blåbär i en bunke. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger precis innan servering.
- Klart att servera!