˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Långkokt lammstek i olivolja och apelsin

Denna rätt tar sin lilla tid att laga men är värd att vänta på! En perfekt rätt till när du har många hungriga gäster på besök. Det går även bra att laga rätten med fårstek om man vill.

300 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 1,5 kg

    lammstek eller fårstek

  • 2 st

    apelsin

  • 2 st

    citron

  • 4 st

    vitlöksklyftor

  • 4 tsk

    torkad timjan

  • 6 st

    kvistar färsk timjan

  • 4 st

    kvistar färsk rosmarin

  • 3 st

    kanelstänger

  • 4 st

    lagerblad

  • 3 st

    torkad piri piri

  • 6 dl

    olivolja

  • salt och svartpeppar


  • Rostad sötpotatis
  • 0,5 st

    stor sötpotatis

  • 200 g

    svartkål

  • 2 msk

    sesamfrön

  • olivolja att rosta i 

  • salt


  • Dressing
  • 2 msk

    olivolja

  • 1 msk

    riven, färsk ingefära

  • 1 st

    pressad virlöksklyfta


  • Sallad
  • 3 st

    polkabetor

  • 3 st

    gulbetor

  • 2 st

    morötter

  • 2 st

    små rödlökar

  • valfri mängd ruccola

  • 150 g

    fetaost

  • 3 msk

    solrosfrön

  • 125 g

    färska blåbär

  • olivolja och balsamvinäger 

Gör så här

  1. Skrubba rent och riv av skalet på citrusfrukterna. Skala och hacka vitlöksklyftorna och örterna grovt. Krossa kanelstängerna, piri pirin och lagerbladen lite i en mortel, då kommer smaken ut ännu mer. Blanda ihop allt med lite salt och svartpeppar. Tag bort nätet och gnid in lammsteken med kryddblandningen innan du lägger den i en ugnsfast form med höga kanter, en gryta som tål ugnsvärme fungerar också bra. Häll i oljan, det ska täcka minst halva köttet och täck sedan formen eller grytan med ugnsfolie. Tryck till så att det blir så lite lyft som möjligt mellan köttet och oljan och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 5 timmar. Vänd köttet några gånger under tillagningen. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp steken.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i lite större kuber, lägg i en ugnsfast form och rosta tillsammans med lite olivolja i ugnen tills dess att sötpotatisen är mjuk och har fått fin färg. Hacka ner svartkålen grovt. Tag ut sötpotatisen och häll över sesamfrön och kålen och ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter tills kålen blivit mjuk. Blanda ihop dressingen och häll över sötpotatisblandningen när de har svalnat lite.
  3. Skiva polkabetor, morötter och gulbetor tunt antingen för hand eller med en mandolin. Det går även bra att använda en osthyver eller en potatisskalare. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Blanda betorna tillsammans med tunt skivad rödlök, ruccola, fetaost, rostade solrosfrön och färska blåbär i en bunke. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger precis innan servering.
  4. Klart att servera!
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV