Rimmad och kokt oxtunga med äpple, rotfukter & pepparrot

I dessa tider gäller det att ta tillvara på alla råvaror och allvarligt, vad är godare och hälsosammare än kokt tunga?

180 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g

    rimmad oxtunga

  • 2 st

    lagerblad

  • 5 st

    vitpepparkorn

  • 5 st

    kryddpepparkorn

  • 5 st

    nejlikor

  • 2 st

    morötter (skalade, och skivade i ½ cm skivor)

  • 2 st

    palsternackor (skalade, och skivade i ½ cm skivor)

  • 1 st

    purjolök ( i 1 ½ cm skivor)

  • 2 st

    äpplen (i 1 cm stora tärningar)

  • 2 msk

    smör

  • 2 msk

    pepparrot (riven)

  • 2 dl

    cider

  • 1 dl

    äppelpuré

  • 1 st

    kalvbuljongtärning

  • 1 msk

    äppelcidervinäger

  • 800 g

    rotselleri

  • 1 dl

    grädde

  • 2 dl

    crème fraiche

  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Koka upp kalvtungan i rikligt med vatten och skumma av. Lägg i kryddorna och sjud tungan i ca 3 tim.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta väl. Koka rotsellerin klart. Pressa sedan ur allt vatten ur rotsellerin, och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Koka grönsakerna klara i kalvtungespadet (om du köpt färdig oxbringa eller fläsklägg så spar buljongen som kommer med). Vid servering så slungas de tillsammans med äpplena varma med smör och riven pepparrot.
  4. Koka upp cider, äppelpuré och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV