Kokt oxtunga med äpple, rotfukter & pepparrot

Kokt tunga är numera en ovanlig anrätning. Förr åts den oftast kokt som pålägg. I detta receptet har den fått sällskap av rotfrukter, ett utmärkt recept för höst och vinter då äpplen och rotfrukter är som godast.

240 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st

    oxtunga

  • 2 st

    lagerblad

  • 5 st

    vitpepparkorn

  • 5 st

    kryddpepparkorn

  • 5 st

    nejlikor

  • 2 st

    morötter (skalade, och skivade i ½ cm skivor)

  • 2 st

    palsternackor (skalade, och skivade i ½ cm skivor)

  • 1 st

    purjolök ( i 1 ½ cm skivor)

  • 2 st

    äpplen (i 1 cm stora tärningar)

  • 2 msk

    smör

  • 2 msk

    pepparrot (riven)

  • 2 dl

    cider

  • 1 dl

    äppelpuré/äppelmos

  • 1 msk

    äppelcidervinäger

  • 800 g

    rotselleri

  • 1 dl

    grädde

  • 2 dl

    crème fraiche

  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Koka upp tungan i rikligt med vatten och ta bort skummet vid uppkoket. Lägg i kryddor och salta. Sjud tungan i ca 3 tim.
  2. Skala och tärna rotsellerin. Koka denna mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och häll på grädden. Koka ned grädden till hälften och mixa till en slät purée. Smaksätt med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Gör såsen: Koka upp cider, äppelpuré och en skvätt av tungspadet. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
  4. Koka resten av grönsakerna al-dente i tungspadet och blanda dessa varma med äpplen, smör och pepparrot.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV