˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Rökt grissida / sidfläsk

Det är faktiskt förvånansvärt lätt att röka kött och andra råvaror hemma i ett vanligt kök! Då får du också kontroll över vilka ingredienser som hamnar i slutprodukten. Här har vi gjort ett mycket enkelt varmrökt sidfläsk med i stort sett bara salt och en nypa socker utöver fläsket och röken. Sockret är med för att få röken att bättre fästa på ytan och ge en starkare smak men det är inte helt nödvändigt.

120 minuter
4 portioner

Du behöver

 • 500 g

  grissida / sidfläsk

 • 25 g

  jodfritt salt

 • 5 g

  socker

 • rökspån

 • röklåda

Gör så här

 1. Blanda salt och socker och gnid in sidfläsket noga och lägg i en påse.
 2. Låt ligga i kylskåp i påsen i minst 12 timmar men gärna i två dygn för att saltet ska hinna tränga in ordentligt och bli jämnt fördelat i köttet. Vänd ibland på påsen.
 3. Förbered rökkärlet. Du kan använda en för ändamålet tillverkad röklåda eller en kastrull du inte är så rädd om (det kan vara svårt att få ren den från röken efteråt). Det viktiga är att safter från det du röker inte kan droppa ner på träspånet i botten. Röklådor brukar ha en metallform för det ändamålet men man kan åstadkomma detsamma med ett galler med en folieform över. Det finns mängder av tips och tricks på internet för hur man bäst går till väga.
 4. Lägg i ca ½–1 dl rökspån/trächips i botten och placera köttet på ett galler med något under som kan samla upp vätska. Sätt en digital stektermometer i köttet.
 5. Täta locket noga med aluminiumfolie och ställ röklådan eller kastrullen på spisen på hög värme.
 6. När det börjar dofta lätt av rök – sänk temperaturen. Höj temperaturen en kort stund var 15:e minut under tillagningen för att se till att det hela tiden finns rök i behållaren.
 7. När sidfläsket har en innertemperatur strax under 70° tar du lådan från värmen och låter svalna.
 8. Tag ut fläsket och trimma eventuellt bort svålen. Förvara det rökta sidfläsket i kylskåp eller tärna/skiva upp det och frys in.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV