˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Risotto milanese

En risotto kan tillagas på många sätt men en Risotto Milanese är vackert solgul med smak av saffran. Den här typen av risotto passar perfekt till den italienska grytan Ossobuco som lagas på nötlägg.

I samarbete med: Viktor Rahmqvist.

40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st

    gul lök

  • 1 dl

    olivolja

  • 4 dl

    Carnaroliris

  • 2 dl

    vitt matlagningsvin

  • 1,3 l

    varm grönsaksbuljong

  • 1 pkt

    saffran

  • 3 dl

    riven parmesanost av bra kvalitet

  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja.
  3. Använd gärna en tjockbottnad kastrull.
  4. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  5. Det tar 1–3 minuter beroende på mängden ris.
  6. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
  7. Tillsätt den varma buljongen. (Buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen.) Börja med 5–6 dl, så att riset täcks med ca 2 cm buljong.
  8. Sänk värmen något.
  9. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta.
  10. Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1–2 dl buljong i taget. (Det tar 17–20 minuter från det att du börjat hälla på buljong tills risotton är klar.) Rör ut saffran i 3 msk av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning.
  11. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten.
  12. Se till att risotton är lös när osten tillsätts.
  13. Osten gör risotton fastare. (Om du tillsätter ett par matskedar god olivolja tillsammans med osten får du ännu mer krämig).
  14. Färdig risotto skall vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornen.
  15. Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV