Dillkött
Rustika smaker kombinerat med lååång koktid gör dillkött till en magisk rätt som är uppskattat hos både stora som små.
Du behöver
- 2 dl
ättiksprit
Salt och svertpeppar
Sås- 1 msk
smör
- 2 msk
vetemjöl
- 1 dl
grädde
- 2,5 msk
inläggslag
- 0,5 dl
dill (finhackad)
Gör så här
- Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp.
- Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
- Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme.
- Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
- Dags att blanda ättikslagen. Koka ihop socker, ättiksprit och vatten och låt svalna.
- Smält sedan smöret i en kastrull till såsen. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4–5 dl av kokbuljongen.
- Koka ihop ett par minuter. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak.
- Tillsätt dillen och häll såsen över köttet. Servera med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.