Dillkött

Recept på klassisk dillkött, serveras med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.
90 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 2,5 kg

    grytbitkött (alt högrev eller bogstek)

  • 1,5 l

    vatten

  • 0,5 msk

    salt

  • 10 st

    vitpepparkorn

  • 1 st

    liten purjolök

  • 1 st

    morot

  • 3 st

    dillstjälkar


  • Inläggningslag
  • 2 dl

    vatten

  • 1 dl

    socker

  • 2 dl

    ättiksprit

  • Salt och svertpeppar


  • Sås
  • 1 msk

    smör

  • 2 msk

    vetemjöl

  • 1 dl

    grädde

  • 2,5 msk

    inläggslag

  • 0,5 dl

    dill (finhackad)

Gör så här

  1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp.
  2. Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
  3. Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme.
  4. Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
  5. Dags att blanda ättikslagen. Koka ihop socker, ättiksprit och vatten och låt svalna.
  6. Smält sedan smöret i en kastrull till såsen. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4–5 dl av kokbuljongen.
  7. Koka ihop ett par minuter. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak.
  8. Tillsätt dillen och häll såsen över köttet. Servera med tomat- och bönsallad och kokt eller pressad potatis.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV