UPPFÖDARINTERVJU
Gunvor Torstensson, Godegården
Gunvor Torstensson bor på Ledet i Järpås där hon lever ett gott och stressfritt liv i symbios med naturen och de 17 bisamhällen hon tar hand om. Med god hjälp från sin granne sköter hon underhållet och produktionen av KRAV-märkt Raps- och Vitklöverhonung.
Fakta: Godegården
Uppfödare: Gunvor Torstensson
Levererat till Gröna gårdar sedan: 2023
Adress: Järpås Ledet 1, 531 75, Järpås
Hemsida: godegarden.se
Djurslag: Bin.
Antal djur: ca 20.000st bin per kupa på höst/vinter och 70-80.000 på vår/sommar
Antal kupor: 17 st
Hur kommer det sig att du började med biodling?
- Jag började på 70-talet, mitt under Gröna vågen. Då var målet att leva så nära naturen som möjligt och det passade mig och min man väldigt bra. Jag berättade att jag var intresserad av att lära mig och då fick jag hjälp av min svärfar som var biodlare när han var ung. Som tur var fanns det också en gammal bikupa på gården vi kunde restaurera.
Det var en man som i bygden kallades för bi-kungen. Han hjälpte mig att placera bin i kupan och detta lade grunden för min biodling. Han var min mentor i många år. Länge hade jag bara 2-3 kupor, vilket var problemfritt förutom att bina kunde vara arga. Att bli bistucken tillhörde själva biodlingen.
Hur har det varit att vara biodlare genom åren?
- Det har varit upp och ner med misstag och krångel, så för 15 år sedan funderade jag på att lägga ner min biodling. Men så blev det generationsskifte på gården och min son Roland tog över gården och han var väldigt mån om bina och ville att jag istället skulle utöka, så det blev ändrade planer kan man säga.
Med hennes 17 kupor anses hon vara en relativt liten biodlare, men Gunvor tycker antalet passar henne väldigt bra. Honungen hon säljer kommer direkt från kupan. Den slungas, silas, ympas och tappas sedan på burk. Därefter sätts burkarna i ett kylrum där honungen får mogna och kristalliseras. Honungen är inte uppvärmd utan är bara rörd för hand.
- När rapshonungen slungas så är den nästintill genomskinlig när den går genom silduken. Vitklöverhonung är märkligt nog gulare i färgen än rapshonung.
Gunvor slungar sin honung både före och efter en blomningssäsong, och när det kommer till vitklöver kan den behöva slungas en gång mitt i säsongen också. Hon håller noggrant isär de olika typerna av honung när hon slungar. För att honung ska få kallas sorthonung ska över 60% av nektarn komma från samma sorts blomma. Rapshonungen är vit och mild i sin smak medans vitklöverhonungen är ljusgul och har en fyllig blomsmak.
- Jag är övertygad om att sättet att hantera honungen på bidrar till en extra god kvalitet. Det blir ett hantverk på det sättet.
Får du någon hjälp i ditt arbete med bina?
- Jag får just nu, som tur är, hjälp av en kvinna som bor granne med mig. Hon kom till mig och berättade att hon var intresserad av att lära sigsom biodling och nu är vår plan att hon ska ta över om några år och att jag under den här tiden lär upp henne. Och det är jag så glad för. Det är viktigt att kunskap förs vidare och det är även både roligare och lättare att vara två.