Fläskkotlett med honungsrostade plommon

Här kommer ett härligt recept med plommon och fläskkotletter i huvudrollen! Fläskkotletternas sälta gör sig otroligt fint med de söta, honungsrostade och örtdoftande plommonen. En underbar rätt att bjuda på både till vardags och till höstens middagsbjudningar.

Stektips! Klarifierat smör/ghee används för att kunna komma upp i höga temperaturer under stekning utan att det bränns, och på så sätt få till en schysst maillardreaktion (stekyta) på kotletterna.

I samarbete med: Cecilia Folkesson

90 minuter
0 portioner

Du behöver

  • en rejäl skvätt god olivolja

  • 2 tsk

    färsk timjan

  • flingsalt


  • Serveras med:
  • 4 portioner

    quinoa

Gör så här

  1. Ta fram köttet ca 30–60 minuter innan det är dags att steka.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Gör några snitt i fettranden på kotletterna och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg köttet i riktigt het stekpanna tillsammans med smör/ghee tills de fått fin yta.
  5. Ställ kotletterna på högkant och bryn fettranden krispig.
  6. Låt kotletterna gå klart i ugnen tills de når en innertemperatur på 60 – 65 grader.
  7. Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter.
  8. Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.
  9. Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form med snittsidan uppåt.
  10. Ringla över honung och olivolja. Toppa med timjan och några nypor flingsalt.
  11. Rosta plommonen i ugnen i cirka 12 – 14 minuter, eller tills honungen börjar karamelliseras.
  12. Servera med quinoa.