Fläskkotlett med honungsrostade plommon
Här kommer ett härligt recept med plommon och fläskkotletter i huvudrollen! Fläskkotletternas sälta gör sig otroligt fint med de söta, honungsrostade och örtdoftande plommonen. En underbar rätt att bjuda på både till vardags och till höstens middagsbjudningar.
Stektips! Klarifierat smör/ghee används för att kunna komma upp i höga temperaturer under stekning utan att det bränns, och på så sätt få till en schysst maillardreaktion (stekyta) på kotletterna.
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Gör så här
- Ta fram köttet ca 30–60 minuter innan det är dags att steka.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gör några snitt i fettranden på kotletterna och krydda med salt och peppar.
- Lägg köttet i riktigt het stekpanna tillsammans med smör/ghee tills de fått fin yta.
- Ställ kotletterna på högkant och bryn fettranden krispig.
- Låt kotletterna gå klart i ugnen tills de når en innertemperatur på 60 – 65 grader.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter.
- Höj temperaturen på ugnen till 200 grader.
- Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem på en plåt eller i en ugnsfast form med snittsidan uppåt.
- Ringla över honung och olivolja. Toppa med timjan och några nypor flingsalt.
- Rosta plommonen i ugnen i cirka 12 – 14 minuter, eller tills honungen börjar karamelliseras.
- Servera med quinoa.