KÖTTSKOLA
Skinkstek
Skinkstek eller skinka som detaljen i folkmun brukar kallas är förmodligen en av de mest kända och mest använda ingredienserna i det svenska och internationella köket. Förmodligen beror det nog till stor del på att den är användbar till så mycket, allt från saltade, torkade, rökta och kokta charkskinkor, julskinka, skivade grillskivor eller strimlad i en wok.
Snabbfakta om Skinkstek
Passar att:AB
Generell tillagningstid: totalt ca 120 min (20 min aktiv matlagning).
Andel på ett helt djur (ca 100 kg): 10% (10 kg).
Går även att: skära till grytbitar till en soppa eller gryta alternativt skära till strimlor i en wok.
Kollar på produkter som innehåller skinstek
Tillagning
Det vanligaste är att skinksteken säljs med eller utan svål som julskinka under julen. Men Skinksteken är en fantastiskt fin stek som både går att koka eller ugnsbaka beroende på recept. Det går också utmärkt att salta och torka skinkan eller varför inte röka den?
När tillagningen sker hel så bind gärna upp köttet som ska stekas. Bilder du upp det, med tex ett bomullssnöre, blir den lättare att bryna, får en jämnare stekyta och kan sedan med lätthet skäras upp i fina skivor efter tillagningen.
Du kan också skäran ner skinksteken till grytbitar till en soppa eller gryta. Alternativt kan du också strimla köttet för att använda detta i en wok.
Framförallt i Danmark, men också i Norge, tillagar man oftast skinkstek med svål. Detta gör att skinkan blir extra saftig. Snitta svålen i diagonala ränder med en centimeters mellanrum. Var noga med att inte snitta ner i köttet. Vrid på skinkan och snitta skinkan på samma sätt åt andra hållet så att svålen bildar små rutor.
Tillagningstid
Skinksteken kokas eller ugnsbakas med fördel. Vår skinkstek skärs ut av detaljerna ytterlår, innanlår, fransyska och rostbiff. Köttet kan kokas i gryta, ugnsstekas eller bakas i lergryta till innertemperatur 68–70°. Tillagningstiden för en stek på cirka 1 kg tar ungefär 2-2 1/2 timme.
Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.