Farmors söndagsstek

Denna stek gjorde alltid vår kock Sofias farmor när hon var liten och påminner mycket om en klassisk slottsstek. Köttet ger dessutom extra smak till buljongen man kokar den i och går lika bra att äta varm som kall.
360 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 700 g

    fransyska

  • 4 kg

    märgben eller blandade ben

  • vatten så det täcker benen

  • 4 st

    morötter

  • 4 st

    palsternackor

  • 1 st

    gul lök

  • 0,5 st

    purjolök

  • 0,5 st

    rotselleri

  • 1 st

    kålrot

  • 3 st

    lagerblad

  • 5 st

    svartpepparkorn

  • 5 st

    kryddpepparkorn

  • 2 st

    stjärnanis

  • salt

Gör så här

  1. Skölj benen i kallt vatten. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i benen och låt koka några minuter. Häll sedan av vattnet och häll på nytt vatten som du låter koka upp. Denna procedur gör man för att få en renare smak på buljongen.
  2. Skala och skär ner grönsakerna i mindre bitar.
  3. Tillsätt kryddorna samt grönsakerna och låt koka ca 3 timmar. Vill du använda grönsakerna till t.ex. rotmos så ta ut dem när de blivit riktigt mjuka.
  4. Skumma buljongen vid behov efter det att den kokat upp.
  5. Smaka av buljongen med salt.
  6. Sila buljongen och häll över den i en ny kastrull. Tillsätt fransyskan och sätt en stektermometer i den. Koka tills köttet har en innertemperatur på ca 68-70 grader och tag upp den ur buljongen. Rulla in köttet i en bit smörpapper så den får vila.
  7. Nu har du också en underbart god buljong.
  8. Önskar du mer fondaktig buljong så mixar du ner lite av grönsakerna och pillar ut märgen ur benen. Sedan reducerar du buljongen tills den är något trögflytande.
  9. Buljongen håller sig ca 1 vecka i kylskåp och minst ett halvår i frysen.
  10. Servera den buljongkokta fransyskan med lite rotmos gjort på rotfrukterna från buljongkoket. Mosa helt enkelt rotfrukterna tillsammans med lite smör och smaksätt med salt och peppar. Som sås kan man reda lite av buljongen till en sky.
  11. Smaklig måltid!