Per-Inge & Lotta Svensson, Löpareskogen

Per-Inge och Lotta Svensson bor på gården Löpareskogen en liten bit utanför Hjo i Västergötland. På gården har de sedan 2012 ett eget gårdsmejeri för tillverkning av bland annat ost av gårdens egna komjölk. Korna föds upp på enbart gräs och örter som ger en näringstät och fet mjölk, perfekt för att göra tillexempel ost på.

Fakta: Löpareskogen

Uppfödare: Per-Inge & Lotta Svensson.

Gårdsnamn: Löpareskogen.

Adress: Löpareskogen 2, 544 92 Hjo.

Brukat gården sedan: 2005.

Levererat sedan: 2016.

Produkt: Ost.

Raser: Fleckvieh och Fjällko som är selekterade för att ha enbart A2 mjölk.

Antal: 45 mjölkor.

Mark: 114 ha totalt

Arrenderar: 56 ha.

Hemsida: Löpareskogens gårdsmejeri

Hur kommer det sig att du började ysta ost?
Jag vet inte riktigt, jag ville helt enkelt göra något extra i livet. Sedan läste jag att den bästa osten gjordes av hömjölk, så därför bestämde jag mig för att ysta ost på gräsuppfödd mjölk. Sedan förstod jag efterhand hur stor skillnad det gör för både djur och människor när korna bara får äta gräs.

Hur länge får kalven gå med kon?
De får gå med tills ca 4–6 månader, då det är dags att avvänja dem. För att det skall bli en rättvis fördelning av mjölk får de gå med kon på dagen och ifrån på natten. Det gör att de får mest mjölk efter morgonmjölkningen, då ko alltid håller lite extra mjölk till kalven. Att låta kalven gå med kon tycker jag också har fördelar för kornas juverhälsa. Jag har väldigt lite problem med mastit (mjölkstockning), vilket jag tror beror på att kalvarna dricker bättre än en mjölkmaskin. Sedan blir det ju en del individanpassning med de olika korna och kalvarna, men det är ett kärt besvär.

Vad är det som gör mjölken från dina kor så speciell?
Det är lite olika saker. Dels är det förstås gräsuppfödningen och utevistelsen som gör att mjölken bland annat innehåller mer omega 3, D-vitamin, K2 och CLA. Men sedan har jag kontinuerligt avlat på kor som enbart har A2 mjölk, ett protein i mjölken som ger bättre ystningsegenskaper och skall vara snällare mot människomagar. Det är därför jag har Fleckvieh och Fjällko då det är två raser som naturligt har hög andel A2 mjölk.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV