Lovisa & Carl Blomberg, Stale gård

Mellan två villaområden i Munkedal ligger Stale gård som sedan 2014 ägs av Lovisa och Carl Blomberg med två barn. Lovisas föräldrar var tidigt miljömedvetna och gick över till ekologisk produktion 1988  då man fortfarande sysslade med mjölkproduktion. Övergången till köttproduktion skedde 2004 och har behållits sedan dess.

Fakta: Stale gård

Uppfödare: Lovisa & Carl Blomberg.

Adress:  Stale gata 9b, 455 34 Munkedal.

Antal djur: 18 st.

Djurslag: Nöt.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2014.

Raser: Korsningar av Angus, SRB, rödkulla, Hereford och Simmental.

Hemsida: www.stalegard.se

Hur kommer det sig att ni blev uppfödare?
Gården är Lovisas föräldrahem och ingen av de fyra systrarna hade egentligen varit så involverad i verksamheten, men gården hade funnits i släktens ägo i tre generationer och de ville väldigt gärna att gården skulle stanna inom familjen. Vi ville gärna få en möjlighet att bo här på gården och försöka oss på att driva den, så det bestämdes att vi skulle ta över. Eftersom vi än så länge har en liten verksamhet arbetar Carl som sjukgymnast och deltidsbrandman, och Lovisa är elevassistent på deltid samt illustrerar barnböcker. 

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Djuren är väldigt trevliga att vara med, vi gillar den personliga kontakten man får med dem när vi har en så liten grupp. Det som är mindre roligt är att behöva säga adjö till djuren, det är verkligen jobbigt, och därför är vi extra angelägna om att de ska ha det bra så länge de finns hos oss. 

Vad hade ni gjort om ni inte hade haft gården?
Lovisa hade förmodligen lagt mer tid på sina illustrationer, och kanske även börjat med att både skriva och illustrera böcker. Carl hade dock gärna varit på gården på heltid och vi har vissa funderingar på att utveckla verksamheten så att åtminstone en av oss kan arbeta heltid här, även om vi vill hålla det småskaligt även i framtiden. Vi trivs verkligen med det här. 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV