Klassisk gulasch

Ett mustigt recept på ungersk gulasch gjord på högrev med smak av bland annat rostad kummin. En alldeles fantastisk gryta att njuta av antingen i skidbacken eller hemma i goda vänners lag!

I samarbete med: Viktor Rahmqvist.

120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    högrev (alt. grytbitkött eller lyxgryt)

  • 3 st

    gula lökar

  • 4 st

    vitlöksklyftor

  • Rapsolja

  • Smör

  • 2 msk

    paprikapulver

  • 2 msk

    kumminfrön

  • 2 tsk

    chilipulver

  • 1 l

    oxbuljong

  • 1 st

    flaska porter

  • 500 g

    krossade tomater

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 st

    stor röd paprika


  • Serveringsförslag
  • 2 dl

    Smetana

  • Ett gott bröd

Gör så här

  1. Tärna grytbitarna i ca 3x3 cm stora kuber och salta, ställ åt sidan.
  2. Rosta kumminfrön genom att lägga dem i en torr het panna tills de börjar knäppa, lägg sedan ner dem i en stor gryta.
  3. Skär löken i halvmånar och fräs den sedan i smör tillsammans med vitlök i stekpannan som använts för att rosta kumminfröna. Lägg ner löken i grytan när den fått fin färg.
  4. Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar, fortfarande i samma stekpanna som tidigare. Lägg köttet i grytan allt eftersom det blir färdigt. Tips! Ta tillvara på smaken som hamnar i stekpannan genom att vispa ur med vatten som även det hamnar i grytan.
  5. Tillsätt tomatpurén och resten av kryddorna i grytan och täck med porter, oxbuljong och krossade tomater. Låt sjuda under lock i ca 2 timmar.
  6. Blanda ner den skalade och tärnade potatisen och paprikan i lagom stora bitar i grytan. Fortsätt sjuda tills potatisen är färdig.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan med ett gott bröd och eventuellt lite smetana!
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV