INTERVJU
Nordisk Råvara
För över elva år sen såddes ett frö hos Gunnar och Tomas då de fick upp ögonen för möjligheterna i att odla mer av det vi själva äter i Sverige, och på så sätt minska matimporten. Tanken var att inspirera andra att ställa om till en odling som är bra för både hälsa och miljö. När de inte såg den förändring de önskat tog de till slut saken i egna händer. Så föddes Nordisk Råvara!
Fakta: Nordisk Råvara
Grundare: Gunnar Backman & Tomas Erlandsson.
Startat: 2016.
Anslutna gårdar: Ca 32 stycken
Hej Tomas. Varför startade ni Nordisk Råvara?
Vi upptäckte potentialen i att vi, i Sverige, kan odla mer av det vi själva äter och började för elva år sen att testa olika grödor. Det finns mycket gott att hämta i vårt kulturarv som inte har följt med in i vår moderna matkultur, samtidigt som en hel del livsmedel importeras. Ännu en drivkraft kom väldigt kort därefter när vi insåg hur saker produceras. Svensk odling fokuserar ganska lite på jordhälsa och mångfald på åkrarna och vi känner att man behöver börja odla på ett helt annat sätt för att få mer näringsrika grödor och en hälsosam jord. Ambitionen är en långsiktig förändring där vår matkultur påverkas av det som är möjligt att odla i Sverige och att inspirera livsmedelsindustrin att ta fram produkter baserade på svenska råvaror.
Hur skiljer sig ert sätt att odla mot konventionell odling?
De odlingar vi samarbetar med finns i olika delar av Sverige men har alla samma utgångspunkt; skonsam och omsorgsfull produktion. Vi tycker inte att man ska försöka tvinga jorden att ge en det man vill ha utan istället jobba med mångfald – över och under jorden – och att anpassa odlingen efter de förutsättningarna som finns. I praktiken innebär det bland annat att vi odlar giftfritt, har inga genmanipulerade sorter, plöjer och gödslar så lite som möjligt, samodlar grödor och ser till att det växer i jorden under så stor del av året som möjligt för en god kolinlagring.
Vad krävs för att en gröda ska platsa i ert sortiment?
Vi har testat 150 olika sorters grödor genom åren och vi tittar då på flera olika saker. Dels handlar det om att hitta grödor som passar i våra växtföljder och som gör det möjligt för oss att odla större delen av året, även i Sverige. Det är också viktigt att se till att skapa en mångfald bland grödorna där växterna gynnar jordhälsan och mikrolivet på olika sätt och dessutom på olika djup. Vi jobbar även mycket med innovation där vi letar efter grödor som har vissa egenskaper, som till exempel högt proteininnehåll. Sist men inte minst har vi ett kulinariskt perspektiv där det som odlas givetvis också ska smaka gott!
Ni odlar bland annat kulturarvsväxter – berätta lite om dem!
Kulturarvsväxter är grödor som som kommer från vad som traditionellt sett odlats i Sverige och är då anpassade efter vårt nordiska klimat. Av olika anledningar har dessa grödor glömts bort och är på väg att försvinna, men tack vare entusiaster som sparat fröer under lång tid har vi både Gotlandslins och Rättviksärt på våra åkrar!
Har du något middagstips att dela med dig av?
Linssoppa på Gotlandslins med lite vilda gröna örter såsom nässlor, ramslök, ängssyra.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att jag inte ser det som ett jobb. Jag har börjat se det lite mer som en mission att försöka påverka vår mat- och odlingskultur så att de harmoniserar bättre.