˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Ebbe Lennartsson, Ringaberget

Inte långt från vackra Vätterns rand finns Ringabergets biodling. Ebbe Lennartsson, som tidigare var mjölkbonde, började arbeta med bin 1985 och idag produceras Ringabergets honung av 78 egna bisamhällen. Ebbe är den som utan konkurrens har flest djur bland våra uppfödare; cirka 6,2 miljoner!

Fakta: Ringabergets honung

Uppfödare: Ebbe Lennartsson.

Adress: Ringaberget 2, 544 94 Hjo.

Antal djur: ca 6,2 miljoner (ca 80 000 bin per samhälle)

Djurslag: Bin.

Ras: Gula bin.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2018.

Hur kommer det sig att du blev biodlare?
Jag var tidigare mjölkbonde men fick tips av min svåger om att testa biodling. Det visade sig passa mig bra, och så småningom gick jag helt över till att bara arbeta med bin. Sedan 2002 är produktionen ekologisk och förutom honungen säljer jag även bibröd och bipollen, vilket många tycker fungerar bra som ett slags naturligt kosttillskott. 

Hur fungerar ett bisamhälle?
Ett bisamhälle består av drottning, drönare och arbetsbin. Drottningen lägger äggen, upp till 3000 st per dag, och drönarna befruktar henne. Resterande arbete utförs av arbetsbina, vilket bland annat är att vårda larver, sköta om bostaden och samla in föda: nektarn för energi, pollen för protein. Nektarn omvandlar bina till honung som de lagrar i boet. Själva produktionen av den honung vi slungar sker under maj, juni och juli.

Vad är det för skillnad mellan din ekologiska biodling och en konventionell odling?
Bland annat använder jag inga kemiska bekämpningsmedel, bikuporna består av naturligt material, jag använder ekologiskt vax och jag klipper inte vingarna på drottningen. När jag behöver ge dem socker, vilket de måste ha på vintern för att överleva, använder jag en ekologisk variant. Förutom miljöaspekten är självklart förhoppningen att kvaliteten på honungen blir bättre när man inte blandat in gifter någonstans i produktionen.

Vad är det bästa med att vara biodlare?
Det är stor frihet att få rå sig själv och sin verksamhet. Trots den fysiska påfrestningen uppskattar jag att kunna arbeta utomhus. Man är en del av naturens kretslopp, vilket är känns fint.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV