˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Flankstek

Flanksteken är en mustig grillstek som allt fler fått upp ögonen för. Den är avlång i formen och sitter i anslutning till fransyskan och bringan. På grund av sin form är det lätt att få köttet jämnt tillagat och därför lämpar sig flanksteken utmärkt att grilla hel alternativt steka. Vid en första anblick så liknar flankstek och toppbog varandra, men tillskillnad från den senare så har flanksteken långa fibrer och kräver därför lite längre marinering innan tillagning.

Snabbfakta om flankstek

Passar att:CD

Generell tillagningstid: totalt ca 30 min (15 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 0,75 % (1,5 kg).

Går även att: hacka fint till råbiff.

Kännetecken: sitter i anslutning till fransyskan och har relativt grova och långa muskeltrådar.

Kika in produkter som innehåller Flankstek

Tillagning
Flanksteken tål längre marinering och passar att marinera hel. Grilla sedan på hög värme till önskad färdighetsgrad, låt köttet vila en stund och skiva sedan tunt tvärs över muskelfibrerna. Som med andra ädelbitar är det bäst att se till att avsluta tillagningen senast vid medium. Känner man på köttet, ska det kännas lite som att trycka på hakan med fingret. Fortsätter man tillagningen riskerar köttet att tappa i saftighet och bli rätt tråkigt, hur fint och saftigt det än var från början. Det är även viktigt att låta köttet vila en stund efter tillagningen.

Trött på att grilla eller steka flankstek? Flaksteken är den detalj som lämpar sig nästan bäst till råbiff och blir en mycket smakrik upplevelse!

Tillagningstid
Flanksteken är ädeldetalj och behöver därmed inte särskilt lång tillagningstid. Men marinera gärna köttet helt 1–2 timmar innan tillagning. för bättre resultat. Stek eller grilla den hel till önskad stekgrad och servera. 

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV