Owe Carlsson, Tollastorp Vermland

Gården Tollastorp Vermland ligger strax utanför Slöinge i Halland och har fått sitt namn efter den värmlänning som brukade gården innan Owe Carlssons föräldrar flyttade dit 1949. Sedan dess är gården Owes hem och arbetsplats och småskalig ekologisk produktion har han sysslat med sedan slutet av 80-talet.

Fakta: Tollastorp Vermland

Uppfödare: Owe Carlsson.

Adress: Tollastorp Vermland 304, 311 67 Slöinge.

Djurslag: Nöt.

Mark: 40 ha.

Raser: Angus, Hereford.

Antal djur: ca 40 st.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2017.

Hur kom det sig att du blev uppfödare?
Jag är uppväxt på den här gården, mina föräldrar flyttade hit 1949 när jag var nyfödd. Efter grundskolan gick jag på Plönninge lantbruksskola i Harplinge utanför Halmstad i ett halvår, jobbade sedan på ett par andra gårdar och fick upp ett intresse för att driva mitt eget. Jag tog över gården efter mina föräldrar 1986, och gick över till eko 1989. Jag kunde fortsätta med odlingen utan besprutning och konstgödsel, och fick som en av de första leverantörerna leverera ekologiska gurkor till Felix år 1996. Det var lite speciellt!

Du hade både får och gris här tidigare, men hur kom det sig att du började med nöt?
Jag blev sugen på att testa hur det skulle fungera med nötkreatur på gräsbete, odling av vall och så vidare. Jag började med nöt för köttproduktion omkring år 2000 och köpte då in ett par djur att börja med. Vad som är roligt är att än idag har vi lite gener kvar från våra de första djuren. 

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Friheten, att få lägga upp sitt arbete som man själv vill. Och att arbeta utifrån årstidernas förutsättningar, att se dem komma och gå. Det är fint.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV