˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Olle Åkesson, Stenåsen

På sin gård Stenåsen bedriver Månskensbonden Olle Åkesson ett naturligt, klimatvänligt och hållbart lantbruk på kvällar och helger. 2017 köpte Olle granngården till sitt föräldrahem och strax därefter skaffade han sig sina första kor av rasen Belted Galloway.

Fakta: Stenåsen

Uppfödare: Olle Åkesson, Månskensbonden.

Gårdsnamn: Stenåsen.

Adress: Lugnås Stenåsen 1, 542 94, Mariestad.

Brukat gården sedan: 2017.

Antal djur: 22 st.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2022.

Djurslag: Nöt.

Ras: Belted Galloway.

Mark: 50 ha varav 25 ha åkermark och 25 ha naturbete.

Instagram: @maanskensbonden.

Facebook: Månskensbonden.

Hemsida: Månskensbonden.se

Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Det grundar sig helt enkelt i ett hållbarhetstänk. Idisslande djur är väldigt bra för våran värld och för ett hållbart leverne. Djuren tar hand om betesmarker och producerar näringsrik mat på ett hållbart sätt. Jag är intresserad av jordbruk och värnar om öppna landskap. Gården jag bor på gränsar till mina föräldrars gård där jag är uppväxt, jag gått på naturbruksgymnasium och senare utbildat mig till agronom, så jordbruk har varit nära mig hela livet. Det var när jag var klar med studierna jag köpte gården här på Lugnåsberget.

Varför fastnade du just för nötdjur?

Mina föräldrar hade en mindre gård med får under min uppväxt, men vi hann inte beta av markerna riktigt med den besättningen vi hade då. Så när jag köpte denna gården med ännu mer mark kände jag att det kändes roligare och mer effektivt med kor.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Just att producera ett kött som både är hållbart och som smakar gott. Kunderna uppskattar det väldigt mycket och man får feedback hela vägen, både att det är en trevlig produktion och att resultatet blir ett gott kött. Sen är det härligt att följa hela säsongen och att vara nära djuren.

Vart kommer namnet Månskensbonden ifrån?
Det är en etablerad benämning för någon som jobbar med jordbruk på sin fritid. Jag jobbar 100% på ett annat jobb, och har jordbruket som fritidssysselsättning helt enkelt. Så jag tyckte att det passade in på mig!

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV