Tacos på oxtunga

Tunga är en lite bortglömd detalj idag – och det är synd tycker vi! Den är köttig och smakrik och om man tillreder den som i det här receptet så kommer man runt det som kanske avskräcker en del, nämligen utseendet!

120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st

    oxtunga

  • 3 st

    gula lökar

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 2 st

    torkade, hela chipotlepeppar

  • 1 st

    torkad hel guajillopeppar

  • 1 tsk

    achiotepasta

  • 400 g

    krossade tomater

  • 1 msk

    worcestershiresås

  • 2 tsk

    spiskummin

  • 5 dl

    ljust lageröl

  • salt

  • smör/olja (till stekning)

Gör så här

  1. Häll kokande vatten över chilifrukterna i en skål så att det precis täcker dem, låt stå under lock.
  2. Skär bort huden på tungan och tärna ned köttet i kuber om ca 1-2 cm.
  3. Bryn köttet runt om i smör eller olja i små omgångar i en stekpanna och flytta vartefter över till en gryta. Krydda med salt och spiskummin.
  4. Hacka löken och vitlöken och stek mjuk på medelvärme i smör eller olja. Flytta över till grytan.
  5. Slå i en skvätt vatten och skrapa loss allt smakrikt som fastnat i pannan och häll det i grytan.
  6. Riv eller mosa achiotepastan så den löser sig lätt i grytan.
  7. Tillsätt krossad tomat, ölet och fyll upp om det behövs med vatten så det nästan täcker köttet.
  8. Häll över vattnet från chilifrukterna i grytan, hacka chilin och tillsätt även den.
  9. Låt sjuda under lock tills köttet är nästan helt färdigt. Ca 1,5-2 timmar.
  10. Tag bort locket och låt spadet koka ihop och bli simmigt. Om köttet redan är helt mört och klart så lyft ur det med en hålslev medans du reducerar spadet – annars kan det bli mosigt.
  11. Smaka av med salt och eventuellt mer spiskummin.
  12. Servera i mjuka tacoskal med hackad rödlök, tomat, koriander, riven ost, gräddfil, såser och allt annat gott som hör fredagsmyset till!