UPPFÖDARINTERVJU
David Gustafson, Berget Utby
David Gustafson driver gården Utby berget som han tagit över efter sin far Mikael. Gården, som ligger sydväst om Trollhättan, köpte Mikael 2005 av sin granne som då hade mjölkproduktion där. Nu har de både får och nötdjur som betar tillsammans i hagarna och tack vare detta samarbete förhindras spridning av parasiter och djuren slipper därmed behandlas på medicinsk väg. Första sommaren med fåren kom vargen och rev i stort sett hela fårflocken vilket satte spår i hos både David, hans far Mikael och djuren som överlevde.
Fakta: Utby Berget
Uppfödare: David Gustafson.
Gårdsnamn: Berget Utby.
Adress: Utby 154, 461 91 Trollhättan.
Telefon: 0762–39 26 48.
Har brukat gården sedan: 2005.
Har levererat till Gröna gårdar sedan: 2012.
Djur: nöt och lamm.
Antal: ett 40-tal nöt och sammanlagt 50 får.
Ras: Gotland (får) och Hereford-korsningar (nöt).
Mark: brukar 71 ha varav 10 ha naturbete.
Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Det är en dröm jag haft sedan barnsben. När jag var liten var jag mycket på den här gården och arbetade med bonden som ägde och drev den då. Men jag tänkte inte att det var ett yrke jag kunde arbeta med, så jag valde en helt annan inriktning i gymnasiet. Sedan fick jag och pappa erbjudande om att köpa gården, vilket vi var intresserade av. Vi tog över 26 stycken mjölkkor och första sommaren hade vi över 42 djur, man kan säga att vi fick en rivstart från början. Vi övergick direkt till ekologisk köttproduktion efter den gamla bondens inrådan. Jag gick fortfarande i skolan då, och pappa jobbade vid sidan om, dessutom hade vi begränsat utrymme så vi fick gå ner något i antal. Vi driver inte så produktionsinriktat utan föredrar att ha lite färre djur. 2007 fick jag får i födelsedagspresent och vi har nu utökat med får som betar i hagarna tillsammans med korna. Eftersom de tar varandras parasiter fungerar det väldigt bra, vi slipper behandla dem och vi har inte heller någon besvärande parasitbörda. Det var så man bedrev djurskötsel förr i tiden. Tyvärr kom vargen och rev nästan samtliga tackor första sommaren, det var en fruktansvärd upplevelse men vi har ändå valt att satsa på fåren framför nöt. Arbetet på gården är ungefär en halvtid idag, där jag på den andra halvan hyr ut mina tjänster som maskinförare, men planen är att växa och jag så småningom ska kunna leva helt på lantbruket.
Varför KRAV?
Bonden vi köpte gården av gav det som en rekommendation, då han såg att framtiden låg i både ekologisk växtodling och djurhållning. Så vi ställde om gården i samband med köpet och har fortsatt sedan dess.
Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Naturupplevelsen och friheten. Att arbeta med naturen är ett härligt sätt att följa årstiderna på, jag gillar variationen och att inget år är sig likt.