Energirik köttgryta

I denna energirika och smakrika köttgryta samsas allt i en och samma gryta för hela familjen. Servera gärna med ett nygräddat surdegsbröd!
120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    bogstek (alt. högrev, lyxgryt eller grytbitkött)

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 3 dl

    rödvin (alt rött matlagningsvin)

  • 9 dl

    köttbuljong

  • 0,5 tsk

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

  • 6 st

    lagerblad

  • 4 st

    färska timjankvistar

  • 5 st

    vitlöksklyftor

  • 8 st

    schalottenlökar

  • 0,5 dl

    cashewnötter

  • 0,5 dl

    sötmandel (skållad)

  • 120 g

    torkade aprikoser

  • 1 dl

    russin

  • 3 msk

    maizenamjöl

  • 0,5 dl

    vatten

  • 12 st

    potatisar (fast sort)

  • Smör till stekning

Gör så här

  1. Tärna köttet i 2,5 x 2,5 cm stora kuber.
  2. Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.
  3. Tillsätt tomatpuré, rödvin, buljong, lagerblad, tärnad scharlottenlök och timjankvistar.
  4. Smaka av med salt och peppar. Koka på svag värme 1,5–2 timmar eller tills köttet är mört.
  5. Koka under tiden potatisen och låt den svalna.
  6. Dela och fräs med nötter, skållad mandel, aprikoser och russin i smör i stekpannan.
  7. Häll över i grytan. Tillsätt även potatisen i grytan. Rör försiktigt om.
  8. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar vid behov.
  9. Rör ut maizena i vattnet och red av om man önskar en tjockare sås.
  10. Servera direkt.