Leverpastej
Att göra din alldeles egna leverpastej till söndagsfrukostens surdegsbröd kanske låter krångligare än vad det egentligen är. Faktum är att i detta recept, där vi gjort leverpastej på nötlever, är det förvånansvärt enkelt och smaken är fantastisk.
Du behöver
- 500 g
nötlever
- 200 g
nötfärs
- 1 st
gul lök
- 1 st
grönt ekologiskt äpple
- 50 g
anjovisfilé
- 1 st
ägg
- 2 dl
vispgrädde
- 2 msk
vetemjöl
- 0,5 msk
salt
- 3 krm
svartpeppar
- 1 tsk
torkad mejram
- 1 msk
konjak eller sherry
Gör så här
- Skär levern i bitar. För en mindre skarp leversmak, låt den tärnade levern dra i kokt vatten 30 min innan tillagning.
- Sätt ugnen på 175°.
- Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
- Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare, mixer eller köttkvarn. Kör så att allt blandas eller mal två gånger.
- Tillsätt nötfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och konjak eller sherry. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord form (1,2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 55 minuter. Låt pastejen kallna.
- Stjälp upp den på ett fat eller servera direkt ur formen.