Leverpastej

Att göra din alldeles egna leverpastej till söndagsfrukostens surdegsbröd kanske låter krångligare än vad det egentligen är. Faktum är att i detta recept, där vi gjort leverpastej på nötlever, är det förvånansvärt enkelt och smaken är fantastisk.
90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 500 g

    nötlever

  • 200 g

    nötfärs

  • 1 st

    gul lök

  • 1 st

    grönt ekologiskt äpple

  • 50 g

    anjovisfilé

  • 1 st

    ägg

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 2 msk

    vetemjöl

  • 0,5 msk

    salt

  • 3 krm

    svartpeppar

  • 1 tsk

    torkad mejram

  • 1 msk

    konjak eller sherry

Gör så här

  1. Skär levern i bitar. För en mindre skarp leversmak, låt den tärnade levern dra i kokt vatten 30 min innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  4. Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare, mixer eller köttkvarn. Kör så att allt blandas eller mal två gånger.
  5. Tillsätt nötfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och konjak eller sherry. Blanda väl.
  6. Häll smeten i en smord form (1,2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 55 minuter. Låt pastejen kallna.
  7. Stjälp upp den på ett fat eller servera direkt ur formen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV