Valnötsbröd med draget lamm, chèvrekräm och karamelliserad rödbeta
En härlig smörgås som är perfekt som huvudrätt men funkar även alldeles utmärkt att slå smörgåspapper runt och ha med ut på utflykten som en sandwich!
I samarbete med: Viktor Rahmqvist.
Du behöver
- 800 g
lammstek eller fårstek
- 200 g
ekologiskt bacon
- 3 st
gula lökar
- 4 st
vitlöksklyftor
Salt
- 3 msk
harissa
- 2 msk
spiskummin
- 2 msk
korianderfrö
- 2 msk
honung
- 1 st
kanelstång
- 500 g
krossade tomater
- 3 dl
vatten
Chèvrekräm- 200 g
Chèvre
- 2 dl
Crème Fraiche
- 2 st
vitlöksklyftor
Salt
Karamelliserad rödbeta- 3 st
rödbetor
- 2 msk
honung
Salt
Till serveringFärsk timjan
Valnötsbröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Putsa lammköttet vid behov, salta det lite och ställ åt sidan.
- Skala och skiva lök och vitlök, stek den sedan i lite smör tills den blir mjuk och lägg ner den i en gryta.
- Stek bacon i samma stekpanna tills den får fin färg, lägg sedan ner baconet i grytan men spara kvar fettet i stekpannan.
- Stek lammköttet i baconfettet som blev över i stekpannan tills det får fin färg. Lägg sedan ner även det i grytan.
- Lägg även i kryddorna, honungen och kanelstången i grytan. Häll över harissa, de krossade tomaterna och vattnet. Blanda runt lite, sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 6-8 timmar.
- Mosa chèvren med en gaffel och vispa ihop med de övriga ingredienserna till chèvrekrämen och ställ in i kylskåpet.
- När köttet är klart kan du äntligen göra rödbetorna. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär dem runt (helst med en mandolin) till chips.
- Lägg dem i en ugnform på ett bakplåtspapper, salta och ringla över honung. Baka dem i övre delen av ugnen i 10 min.
- Lägg upp ingredienserna på valnötsbrödet och toppa med några kvistar timjan!