˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lammstek

Lammsteken är den största – och kanske mest välkända – detaljen på lammet. Den består egentligen av några mindre stekar, bland annat rostbiff och innanlår. Vi har dock valt att inte stycka ut dessa, eftersom de skulle bli för små. Istället utgör de alltså tillsammans vår fina lammstek.

Snabbfakta om lammstek

Passar att:CDA

Generell tillagningstid: totalt ca 1–1 ½ tim (30 min aktiv matlagning och 60 minuter i ugnen).

Andel på ett helt djur (ca 12 kg): 25 % (3 kg).

Går även att: steka i panna eller grilla i skivor.

Kännetecken: några mindre stekar som främst sitter samman med hjälp av hinnor.

Kika in produkter som innehåller lammstek

Tillagning
Lammsteken passar bäst att ungsbaka, uppbunden som hel stek. I vissa fall styckar vi steken med ben, låt då benet sitta kvar under tillagningen eftersom detta ger mer smak till köttet.

Lammstek är framför allt smakkompis med rosmarin och vitlök, men också salvia, timjan, mejram och oregano passar fint. Önskar man mer avancerade kryddblandningar smakar ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika bra. Lammsteken går dessutom utmärkt att späcka (fylla) med rotfrukter, kryddor och hela vitlöksklyftor och sedan binda ihop innan tillagning, för att jämnare fördela smakerna i hela köttet.

Ytterligare ett sätt att tillaga lammstek är att skiva den i centimentertjocka skivor, med eller utan ben, och sedan steka den i panna eller grilla den.

Tillagningstid
Lammsteken är relativt mör och går därför utmärkt att tillaga på något högre temperatur, cirka 170°, till önskad innertemperatur. Vid denna ugnstemperatur får man en tunn stekyta och hela steken blir samtidigt rosa inuti. Räkna med att tillagningstiden är cirka 1 timme per kilo.

Om du vill få en jämnare tillagning genom hela detaljen kan du först bryna den i stekpanna och sedan tillaga den färdigt på lägre temperatur, runt 70–125°.

Om du skall steka eller grilla skivor av lammsteken beräknar du en stektid på cirka 3–4 minuter per sida.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte ifrån sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. En lammstek bör aldrig serveras rare utan mer åt medium i stekgrad för att fettet skall smälta och köttet ska bli så smakrikt som möjligt.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV