Att smälta talg/njurtalg

Att smälta talg hemma till stekfett eller frityrfett är både enkelt och get ett mycket bra resultat. Fettet ger en extra smakdimension på vardagliga rätter om man steker eller fräser grönsaker eller kött i det och pommes frites friterade i nötfett är oslagbart! Njurtalg är ett hårt fett som sitter intill inre organ på djuret – detta fett är mer neutralt i smaken. Vanlig talg kommer från hela djurkroppen och har lite mer smak.
300 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg

    Nöttalg

  • Rejäl och ugnssäker gryta (gärna emaljerad gjutjärnsgryta)

  • Durkslag/sil

  • Ev. silduk

  • Förvaringsburkar av glas

Gör så här

  1. Trimma bort ev. köttrester och körtlar från fettet.
  2. Strimla eller skär fettet i små tärningar ca 1–2cm.
  3. Lägg fettet i grytan med lock på och ställ in i ugnen på 100°C.
  4. Låt stå över dagen eller över natten, rör om då och då i början.
  5. Sila av det fett som smält ut från de fasta delarna se till att eventuell bottensats ej kommer med. För ett klarare resultat sila genom en silduk. Värm gärna förvaringsburkarna innan fettet hälls i för att undvika att de spricker.
  6. Ställ eventuellt in grytan i med de kvarvarande fasta resterna några timmar till om det finns mycket fett kvar i dem.
  7. Förvara talgen i kylskåp – den håller upp till ett år.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV