˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Ytterlår

Ytterlåret är en mycket smakrik detalj med ett kött som fordrar lång tillagning i fuktig värme för att bli mört. Det används med fördel till traditionell nötstek eller sjömansbiff eller tärnat/strimlat i gryta eller soppa. 

Snabbfakta om ytterlår

Passar att:AB    C

Generell tillagningstid: 1,5-3 timmar.

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 3% (ca 6 kg).

Går även att: strimla och steka som kebabkött eller woka.

Kännetecken: liknar innanlåret men är mer grovfibrigt och magrare. Lämpar sig väl till gryta och stekar, gärna tärnat. Mild men tydlig köttsmak.

Du kan köpa vår Ytterlår här

 

Tillagning
Ytterlåret kräver långsam och lite längre tillagning och gärna i gryta eller som nötstek. Om du är noga med att skära tvärs över fibrerna (som i ytterlåret inte går åt samma håll i hela biten) så kan du även strimla det till kött för wok/kebab eller stroganoff. En större bit ytterlår går utmärkt att skära i tunna skivor och använda till rullader eller till receptet sjömansbiff.

Tillagningstid
Beroende på tillagningssätt varierar tillagningstiden för ytterlår. I ugn tar det ca 2 timmar. I gryta tar tillagningen mellan 1.5-3 timmar beroende på storleken på köttbitarna. Fint strimlat kött är klart efter att ha puttrat försiktigt i ca 1 timme.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta ger en bättre stekyta vid stekning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV