˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Talg

Nöttalg och njurtalg är utmärkta fetter att använda i all slags matlagning, framförallt till stekning och fritering av grönsaker. Det är enkelt att smälta och rena fettet själv hemma och det färdiga fettet har mycket lång hållbarhet. Talg var förr i tiden ett mycket vanligt fett i både bakning och matlagning men trängdes undan mer och mer allteftersom margarinets segertåg drog fram under 1900-talet. Vi tycker att det är dags för en storstilad återkomst av detta fett, både för att det är nyttigt men också för att det gör allt som tillagas i/med det blir mycket godare!

Snabbfakta om talg

Passar att:     

Generell tillagningstid: 3–5 timmar.

Andel på ett helt djur (ostyckat): 10% (ca 40 kg).

Använd till: Stekning, fritering, bakning.

Kännetecken: Nöttalgen är ett just, ibland gulaktigt fett från hela djuret. Njurtalgen något ljusare och hårdare.

Köpa vår nöttalg/njurtalg

Tillagning
Tärna, hacka eller mal talgen och placera i en gjutjärnsgryta. Ställ i ugnen på 100°C. Rör om ibland i början. När fettet helt har smält, sila av de fasta resterna och häll upp på förvärmda burkar med lock och förvara i kylen. Var noga med att inte ta med eventuell bottensats från grytan när du häller upp fettet på burk, det försämrar hållbarheten.

Tillagningstid

Vid en ugnstemperatur på 100°C tar det ganska många timmar och det kan variera en del beroende på hur fint hackat/malet fettet är Det går att snabba på processen genom att köra ugnen lite varmare men då får man vara mer uppmärksam så att det inte blir brända bitar på ytan som kan ge dålig smak till fettet.

Generella tips
Testa gärna att smaksätta fettet med olika kryddor som t.ex. timjan, svartpeppar eller lagerblad.
 

Två sorters talg
Njurtalg – detta fett är det renaste och hårdaste fettet på djuret och sitter som en stor klump runt de inre organen, nära njurarna – därav namnet. Smakmässigt har det inget med njure att göra dock utan är väldigt milt, nästan smakfritt och lämpar sig därför väl när man inte vill ha så tydlig smak, som t.ex. i pajskal eller vid fritering av fisk.

Nöttalg – Den vanliga talgen är fett från alla delar av djuret. Fettet trimmas bort när vi styckar fram köttet. Det är lite mjukare i konsistensen än njurtalgen och har också lite mer smak. Detta fett är perfekt att steka grönsaker i samt till att fritera pommes frites.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV