˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Rumpstek

Rumpsteken kallas ibland för picanha och är en god och något annorlunda stek som sitter samman med ytterlåret men är betydligt mörare än detta. Köttbiten ligger nämligen också som en kappa över rostbiffen och gör sig därför bra som stek. Till skillnad från de andra runda eller ovala stekarna är rumpsteken snarare triangulär och går därför utmärkt att fylla med valfri kryddning innan tillagning.

Snabbfakta om rumpstek

Passar att:A

Generell tillagningstid: totalt 3–4 timmar (30 min aktiv matlagning och 2–3 ½ timme i ugnen)

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 2 % (4 kg).

Går även att: woka i tunna strimlor.

Kännetecken: triangelformad med snedgående muskeltrådar.

Du kan köpa vår Rumpstek här

Tillagning
Rumpsteken passar allra bäst att laga som en stek i ugnen. Börja med att skära en ficka i köttets tjockare del och fyll med till exempel oliver, fetaost och valfria kryddor. Förslut sedan öppningen. Tillaga i ugnen på mellan 80–100°. Sätt en termometer i och ta ut steken vid 52–55° beroende på önskad färdighetsgrad.

Rumpsteken lämpar sig också bra till att skära i tunna strimlor och woka med valfria tillbehör.

Sist men inte minst går det faktiskt även bra att grilla en rumpstek!  I sydamerika är detta tillagningssätt det vanligaste när man tillagar picanha. Nedan hittar du vårt härliga recept på Honungsmarinerad rumpstek.

På rumpstek kan man även göra klassiska rätter så som söndagsstek i ugnen, biff stroganoff eller tillaga hel och servera kall i skivor som en rostbiff.

Tillagningstid
Generellt sett brukar rumpsteken tillagas i ca 3–4 timmar. Samtidigt sköter sig köttet mer eller mindre själv i ugnen och man får på så vis tid över till annat.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta innan tillagning.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV