˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Rostbiff

Bästa söndagssteken! Den tydliga och goda köttsmaken gör, tillsammans med rostbiffens mörhet, att den är utmärkt som stek. Den passar dessutom lika bra varm som kallskuren. På djuret sitter den i anslutning till ryggbiffen och fransyskan.

Snabbfakta om rostbiff

Passar att:CDA

Generell tillagningstid: totalt ca 2 timmar (15 min aktiv matlagning och 1–1 ½ timme i ugnen).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 3 % (6 kg).

Går även att: skiva och steka / grilla.

Kännetecken: rund, löst sammanhållna muskeltrådar.

Du kan köpa vår Rostbiff här

Tillagning
Rostbiffen går utmärkt att laga som stek i ugnen. Gnid in den i salt och valfria kryddor. Bryn den eventuellt i smör i en stekpanna och sätt den sedan i ugnen på 150°. Använd stektermometer och ta ut rostbiffen vid 57–60°, beroende på önskad färdighetsgrad. 

Det går självklart bra att grilla en rostbiff, antingen i skivor eller hel. På rostbiff kan man också göra klassiska rätter så som porterstek, skivad rostbiff på danskt smörrebröd, eller Biff Stroganoff. Den passar även bra tillsammans med en kall potatissallad.


Tillagningstid
Rostbiffen är en relativt mör stek och går därför utmärkt att tillaga på något högre temperatur till önskad stekgrad. På 125–150° får man en tunn stekyta och hela steken blir rosa inuti. På 175° får man en bredare stekyta med en mörkare färg och mindre rosa färg inuti. Rostbiffen passar utmärkt kall på buffé eller tillsammans med en krämig potatisgratäng.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. Låt också köttet vila några minuter innan det skärs upp. På så sätt så förlorar det inte så mycket vätska och man undviker att det blir torrt.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV