˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Nötrulle

Rullen, som sitter mellan innanlår och ytterlår, är riktigt god kallskuren. Detaljen har, precis som bringa och högrev, mycket bindväv. Därför passar den bra till rätter med längre tillagningstid, såsom tjälknöl och saltrulle.

Snabbfakta om nötrulle

Passar att:AB

Generell tillagningstid: totalt ca 4–5 tim (10 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 3 % (6 kg).

Går även att: koka hel till saltrulle.

Kännetecken: som namnet antyder, den mest symmetriska köttbiten. Är lätt att skiva tunt till smörgåspålägg.

Köp vår nötrulle här

Tillagning
Nötrullens klassiska användningsområde är saltrulle (se recept nedan) men den går också utmärkt att använda till köttgryta. Tärna och strimla den och koka sedan tills köttet är mört. Om du har fryst nötrullen, går det dessutom utmärkt att göra tjälknöl av den. Tina den då bara precis så mycket att du kan ta av plasten, och lägg den sedan (utan plast) i ugnen på 70–80° över natten.

Tillagningstid
Nötrullen är kanske den detalj på djuret som behöver längst tillagningstid, antingen i ugn över natten (ca 5–6 timmar), genom att rimmas i mycket vätska (2–3 dagar) eller genom att kokas (2–3 timmar).

Generella tips
Normalt brukar vi rekommendera att man låter köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Detta gäller emellertid inte rullen, eftersom den antingen tillagas direkt i vätska (rimmas) eller direkt fryst i ugnen (som tjälknöl). Tänk dock på att nötrullen bör skäras lite på snedden och tvärs över muskeltrådarna.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV