˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lyxgryt / grillbitar

Små möra bitar från hela djuret. När man styckar fram ädeldetaljer och stekar blir det små möra bitar över som vi har valt att ta till vara på. Under sommaren kallar vi dessa Grillbitar och under resten av året Lyxgryt.

Snabbfakta om lyxgryt / grillbitar

Passar att:BCD

Generell tillagningstid: totalt ca 75 min (15–20 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 5 % (10 kg).

Går även att: woka i strimlor eller som grillspett.

Kännetecken: mindre bitar av varierande form med en finare struktur än grytbitköttet.

Du kan köpa vår lyxgryt/grillbitar här

Tillagning
Lyxgryt eller grillbitar som vi kallar dem under sommaren är egntligen den enda detalj som vi själva har "hittat på". Det är små möra putsbitar från hela djuret, framför allt från ryggbiff, entrecôte, oxfilé, rostasfilé, bog och rostbiff. Det är just däför som de passar på bra att göra en snabb gryta på (ca 1 timme), strimla och woka eller som sommarens godaste grillspett.

Om du skall göra grillspett av denna detalj så skär bitarna i tärningar cirka 2,5 x 2,5 cm. Lägg i valfri marinad i några / någon timme. Trä sedan på spett med varvat med valfria grönsaker och grilla. 

Tillagningstid

Beroende på tillagningssätt varierar tillagningstiden för lyxgryt / grillbitar. I en gryta tar det cirka 1 timme. Skivar man den istället i tunna skivor och wokar dem är stektiden cirka 15 minuter. Vid grillning är tillagningstiden ca 15-20 minuter beroende på hetta på grillen.


Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta innan kokning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV