˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lammkotlett

En mör och smakrik njutning. Kotlettraden på ett lamm sitter längs lammets rygg på lammsadeln. De sågade skivorna från denna del blir sedan till lammkotletter. Om kotletterna styckas utan ben kallas de istället för ytter- eller innerfilé.
Prova gärna att göra en härlig katrinplommonsås till den stekta eller grillade lammkotletten. Lägg ett skalat och tärnat äpple i en kastrull tillsammans med katrinplommon, koka tills de är mjuka. Mosa och späd med vin och vatten till lagom konsistens, smaka av. Enkelt, snabbt och underbart gott!

 

Snabbfakta om lammkotlett

Passar att:CDA

Generell tillagningstid: totalt 20 minuter (5–10 min aktiv matlagning)

Andel på ett helt djur (ca 14 kg): 13 % (1,8 kg benfritt) eller 20 % (2,5 kg med ben).

Går även att: ugnsbaka.

Kännetecken: löst sammanhållna fibrer med ben. Utan ben kallas produkten ytter- eller innerfilé.

Kika in produkter som innehåller lammkotlett

Tillagning
Lammkotletten tillagas lättast skivad med eller utan ben. Benen och fettet som kapslar in det möra köttet gör det extra smakrikt och saftigt. Smaksätt gärna smöret eller oljan som du steker i med lite örter eller vitlök och ös sedan över filen under tiden du steker. Bryn kotletterna i en panna först och stek klar i ugnen på ca 100°C. När kotletterna har en innertemperatur på ca 58–59° är den rosa inuti och det är dags att ta ut den. Låt vila några minuter innan servering.

Det går givetvis utmärkt att grilla lammkotletterna. Grilla då dem först het direkt värme och sedan får den gärna gå klart på indirekt värme. Snitta gärna fettkappan lätt innan tillagning så behåller köttet bättre sin form.

Testa även att vinbrässeras dina lammkotletter, ett mycket gott alternativ!

Tillagningstid
Lammkotletterna behöver ingen lång tillagningstid alls, det räcker oftast att steka dem cirka 2 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV