˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lammfilé

Filén på lammet är en mycket liten detalj och lämpar sig bäst som en stilig förrätt eller tillsammans med andra detaljer och tillbehör t.ex. från grillen. Grilla eller stek på hög temperatur för att få stekyta och låt sedan gå klart i ugnen på låg temperatur. Var försiktig så att den inte blir för genomstekt!

Snabbfakta om lammfilé

Passar att:CDA

Generell tillagningstid: totalt 15 minuter (5-10 min aktiv matlagning)

Andel på ett helt djur (ca 14 kg): 1 % (0,15-0,2 kg).

Går även att: ugnsbaka, woka.

Kännetecken: liten, smal och mör detalj.

Kika in produkter som innehåller lammfilé

Tillagning
Filén på lammet tillagas lättast hel i och med att den är rätt liten. Smaksätt gärna smöret eller oljan som du steker i med lite örter eller vitlök och ös sedan över filen under tiden du steker. Bryn filén i en panna först och stek klar i ugnen på ca 100°C. När filén har en innertemperatur på ca 58–59° är den rosa inuti och det är dags att ta ut den. Låt vila några minuter innan servering.

Det går självklart också bra att grilla lammfilé. Först hett på direkt värme och sedan får den gärna gå klart på indirekt värme. 

Krydda gärna med medelhavskryddor som citron, timjan, rosmarin eller mynta.

Recept för lammfilé går ofta att göra även på lammkotlett i bit. Anpassa bara tillagningstiden.

Tillagningstid
Lammfilén behöver inte särskilt lång tillagningstid. Stek eller grilla den hel till önskad stekgrad, låt vila, skiva upp och servera.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV