Lammfärs

Lammfärs har en mild örtig smak som man med fördel kan bygga på med örtkryddor och inspiration från medelhavet. Lammfärsens passar väldigt väl till hamburgare, biffar och grillspett då fetthalten gör att färsen inte blir torrt även när den är genomstekt.

Snabbfakta om lammfärs

Passar att:ABCD

Generell tillagningstid: totalt ca 20 min (10 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (12 kg): 50% (ca 6 kg).

Använd till: Hamburgare, tacofärs, grytor, soppor, grillspett.

Kännetecken: Örtig smak med mjäll och god konsistens.

Tillagning
Lammfärs behöver knappt bearbetas alls och det behövs inga bindemedel, såsom ägg, för att till exempel biffar eller köttbullar/grillspett ska sitta ihop bra. Krydda varsamt för att lyfta fram lammets milda smak och välj gärna medelhavskryddor som timjan, rosmarin, citron och mynta vilka gör att man lyfter de smaker som redan finns i lammet. Lammfärsens smak kan även bli en god bas till mer kryddstarka rätter som i nordafrikanska och indiska recept.

Vi på Gröna gårdar vill även slå ett slag för att testa lammfärsen till tacos, bara krydda med salt, chili och spiskummin - inga tacokryddpåsar behövs!

Tillagningstid
Färsen tillagas enklast i stekpanna, i ugn eller på grillen. Tillagningstiden beror på hur stora bitar du vill tillaga. 

Generella tips
Platta gärna till färspaketen innan de fryses in. På så sätt så tinar de snabbare och tar dessutom mindre plats i frysen.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV