KÖTTSKOLA
Lammbog
Fett, mört grytkött. Lammbogen sitter på framdelen av lammet och detaljen är omgiven av ett fettlager, vilket gör att den tillagad blir mycket smakrik.
Snabbfakta om lammbog
Passar att:AB
Generell tillagningstid: totalt 2–3 timmar (30 min aktiv matlagning och 1–2 ½ timme på spisen).
Andel på ett helt djur (ca 12 kg): 16,6 % (2 kg).
Främsta egenskap: fet och smakrik.
Kännetecken: korta muskeltrådar sammanhållna med bindväv och hinnor.
Tillagning
Lammbogen passar utmärkt till olika typer av grytor. Leta gärna inspiration i det marockanska och indiska köket, då lamm passar bra med kraftiga kryddor. Skall du göra stek på lammbogen rekommenderas du att göra det på låg temperatur länge, eftersom den är lite tuffare att tillaga än till exempel lammsteken.
Testa gärna att laga indiska rätter så som Vindaloo eller Rogan Josh. Du kan också använda lammbogen till den rustika rätten Fårikål. Ytterligare ett sätt att tillaga lammbogen på, är att bräsera den (sjuda i lite vätska i gryta med lock) på låg värme, antingen i ugnen eller på spisen.
Tillagningstid
Eftersom lammbog har korta muskeltrådar sammanhållna med bindväv och hinnor, så kräver den något längre tillagningstid. Samtidigt sköter sig en gryta mer eller mindre själv på spisen och du får på så vis ändå tid över till annat!
Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning – då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. På så sätt blir det mycket enklare att få till en schysst stekyta innan det är dags för kokning.