Innanlår

Mycket mer än bara en stek. Innanlåret är den möraste av stekarna, den har mycket smak, lite fett och inga senor. Men biten har många fler användningsområden än bara som stek.

Snabbfakta om innanlår

Passar att:ACD

Generell tillagningstid: totalt ca 1–1 ½ tim (15 min aktiv matlagning och 45–75 minuter i ugnen).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 6 % (12 kg).

Går även att: grilla i tunna skivor.

Kännetecken: långa tunna muskeltrådar uppdelade i två tätt förbundna muskler, kan delas i en rad mindre stekar eller i tunna skivor till lövbiff.

Tillagning
Eftersom muskelfibrerna löper parallellt med muskeln och är tätt förbundna, passar innanlåret utmärkt att skära i mycket tunna skivor och woka eller skiva tunt till lövbiff. Lövbiffen kan man sedan steka som den är eller använda till rätter såsom stroganoff eller sjömansbiff. Innanlåret passar också bra till att mala fint till råbiff.

Självklart lämpar sig innanlåret också väl som stek. Prova dessutom gärna att marinera eventuellt överblivna skivor från steken i citron, örtkryddor, kapris, olivolja och salt och peppar – utsökta rester!

Tillagningstid
Beroende på tillagningssätt varierar tillagningstiden för innanlår. I ugn tar det ca 1–1 ½ timme. Skivar man den istället i tunna skivor till lövbiff är stektiden max 1 min per sida. 

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta vid stekning.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV