KÖTTSKOLA
Innanlår
Mycket mer än bara en stek! Innanlåret är den möraste av stekarna och har mycket smak, lite fett och inga senor. Eftersom fibrerna drar ihop sig vid långkokning – vilket resulterar i ett hårt kött – är innanlåret ett utmärkt val när du är ute efter en snabbfixad söndagsstek. Men detaljen har många fler användningsområden och passar fint att snabbsteka i strimlor, bankas ut till den klassiska anrättningen elefantöra eller grilla i skivor.
Snabbfakta om innanlår
Passar att:ACD
Generell tillagningstid: totalt ca 1–1 ½ tim (15 min aktiv matlagning och 45–75 minuter i ugnen).
Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 6 % (12 kg).
Går även att: grilla i tunna skivor.
Kännetecken: långa tunna muskeltrådar uppdelade i två tätt förbundna muskler, kan delas i en rad mindre stekar eller i tunna skivor till lövbiff.
Du kan köpa vår Innanlår här
Tillagning
Eftersom muskelfibrerna löper parallellt med muskeln och är tätt förbundna, passar innanlåret utmärkt att skära i mycket tunna skivor och woka eller skiva tunt till lövbiff. Lövbiffen kan man sedan steka som den är eller använda till rätter såsom stroganoff eller sjömansbiff. Innanlåret passar också bra till att mala fint till råbiff.
Självklart lämpar sig innanlåret också väl som stek. Prova dessutom gärna att marinera eventuellt överblivna skivor från steken i citron, örtkryddor, kapris, olivolja och salt och peppar – utsökta rester!
Tillagningstid
Beroende på tillagningssätt varierar tillagningstiden för innanlår. I ugn tar det ca 1–1 ½ timme. Skivar man den istället i tunna skivor till lövbiff är stektiden max 1 min per sida.
Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta vid stekning.