˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Grytbitkött

Grytbitarna hittar du på många olika ställen på djuret. En del sitter i kållapen, andra runt bogen och på bakparten. Det är helt enkelt bitar som vi tycker blir allra bäst efter att ha puttrat ett tag i en gryta. De är smakrika, oftast mycket bindvävsrika och dessutom grovfibriga och behöver därför kokas lite längre för att bli möra. 

Snabbfakta om grytbitkött

Passar att:B

Generell tillagningstid: totalt 3 timmar (30 min aktiv matlagning och 2 ½ timme på spisen)

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 5 % (10 kg).

Går även att: strimla och bräsera.

Kännetecken: mindre bitar av varierande form och struktur med något grövre muskeltrådar.

Du kan köpa Grytbitkött här

Tillagning 
Grybitkött lämpar sig bäst att koka grytor på. Om du skall laga en gryta som ska koka lite längre, så delar du köttet i stora tärningar. Vill du istället laga till en snabbare gryta, såsom Biff Stroganoff, så skär du ner grytbitköttet i tunna strimlor, för kortare koktid. Oavsett hur du väljer att skära grytbitköttet, behåller du hinnor, fettbitar och senor. Putsa inte bort dem! De innehåller mycket smak och näring och kommer att "smälta" när grytan kokat ett tag. På Grytbitkött kan man göra klassiska rätter, såsom Kalops, Boeuf Bourguignon, Biff Stroganoff, Dillkött och Pepparrotskött. 

Tillagningstid 

Generellt sett bör grytbitkött koka i minst två timmar, helst längre för att det skall bli så där saftigt och mört. Samtidigt sköter sig grytan mer eller mindre själv vid spisen under den större delen av denna tid och man får på så vis tid över till annat. 

Generella tips 
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta innan kokning.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV