˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Flap Steak

Grovfibrig, sönderfallande, smakrik och alldeles…alldeles underbar! Så skulle vi beskriva styckdetaljen Flap Steak. På svenska har den inte riktigt ett eget namn men är en del av kållapen och sitter på sidan av bakparten. Den är en avlång detalj med köttfibrer som går tvärs över istället för längs med och ser lite ut som ett utdraget dragspel.

Snabbfakta om Flap Steak

Passar att:CD      B

Generell tillagningstid: totalt ca 15-20 min. (1.5-2 timmar om man gör en gryta.)

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 1,5 % (3 kg).

Går även att: Använda i gryta, t.ex. kalops.

Kännetecken: Sitter i på sidan av bakparten. Grova muskeltrådar tvärs över detaljen.

Kika in produkter som innehåller Flap Steak.

Tillagning
Flap Steak lämpar sig utmärkt för grillning eller stekning. Bör inte tas längre än till medium i stekgrad för bästa ätupplevelse. Känner man på köttet, ska det kännas lite som att trycka på hakan med fingret. Fortsätter man tillagningen riskerar köttet att tappa i saftighet och bli rätt tråkigt, hur fint och saftigt det än var från början. Det är även viktigt att låta köttet vila en stund efter tillagningen. Flap Steaken skivas sedan tunt och tvärs över muskelfibrerna.
Flap steak behöver ingen marinad för att ge ett bra resultat, salt och eventuellt peppar duger bra – låt köttet självt få spela förstafiolen här.
Flap Steak tillhör även de detaljer som gör sig minst lika bra kall som varm och kan bilda en utsökt rätt på ett buffébord, kanske marinerad efter tillagningen - i olivolja, vitvinsvinäger och kapris.
Gryta – som det svenska namnet kållap skvallrar om så har detta kött traditionellt använts i grytor. Det finns teorier om att namnet kalops kommer just av namnet på denna detalj. Dessa grova fibrer gör den också mycket lämplig som grytkött. Testa i just en kalops eller varför inte i en chiligryta?


Tillagningstid
De lite grövre fibrerna i Flap Steak gör att det normalt tar lite längre att uppnå samma stekgrad som för annat kött av samma storlek, t.ex. flankstek. Stek eller grilla den hel till önskad stekgrad, använd gärna en termometer. 

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV