˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Bogstek

Fylligt grytkött. Bland framdelsköttet är bogsteken det magraste. Den har en fyllig rund köttsmak och passar bra att kokas, bräseras eller ungsbakas som en stek. Porterstek, gulasch eller tjälknöl är några klassiska recept som med fördel kan tillagas av nötbog.

Snabbfakta om bogstek

Passar att:AB

Generell tillagningstid: totalt ca 1,5–3 tim (15–20 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 4 % (8 kg).

Går även att: steka på låg temperatur i ugnen.

Kännetecken: korta fibrer med en glatt känsla på grund av mängden bindväv.

Du kan köpa vår Bogstek här

Tillagning
Kokas hel stek eller tärnas/strimlas i en gryta tillexempel gulasch eller klar köttsoppa. Tillagad i ugn blir bogstek bäst på låg temperatur under lång tid. Testa gärna att steka köttet i gryta eller foliepaket tillsammans med det som skall serveras till.

Tillagningstid
Bogsteken är den detalj, näst efter nötrullen, som kanske kräver längst tillagningstid. antingen i ugn över natten cirka 5–10 timmar, vid en temperatur på 75–100°. Eller i kokas i en gryta mellan 1,5–3 timmar för att köttet skall komma till sin rätt och bli mört.

Generella tips
Normalt brukar vi rekommendera att man låter köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Detta gäller emellertid inte rullen, eftersom den antingen tillagas direkt i vätska (rimmas) eller direkt fryst i ugnen (som tjälknöl). Tänk dock på att nötrullen bör skäras lite på snedden och tvärs över muskeltrådarna.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV