˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Oxfilé

En ren njutning. Oxfilén är utan tvekan den möraste detaljen. Den sitter under ryggbiffen längs djurets ryggrad på insidan av skelettet. På grund av sin placering utsätts oxfilén för väldigt lite påfrestningar och förblir på så sätt väldigt mör.

Snabbfakta om oxfilé

Passar att:CD

Generell tillagningstid: totalt ca 10 min (10 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 200 kg): 2% (4 kg).

Går även att: grava.

Kännetecken: mörkt rödlila löst sammanhållna muskeltrådar, avlång och avsmalnande med en mör med mjuk köttsmak.

Kika in produkter som innehåller Oxfilé

Tillagning
Oxfilén tillagas antingen i skivor eller hel. Ska du steka den i skivor så smaksätt gärna smöret eller oljan som du steker i med lite örter eller vitlök och ös sedan över köttbitarna under tiden du steker. Tillagar du istället den hel så bryn filén i en panna först och stek klar i ugnen på ca 150–175°. När oxfilén har en innertemperatur på ca 58–59° är den rosa inuti och det är dags att ta ut den. Låt vila några minuter innan servering.

Oxfilén kan delas in i tre olika delar, varav mittenbiten kallas cœuer de filét, och blir fantastiskt god skivad i 3–4 cm tjocka bitar stekta i panna. Den tjockare respektive den rejält avsmalnande änden blir bättre helstekt eller till exempel tärnad som Biff Rydberg.

Det går självklart bra att grilla oxfilé också, antingen i skivor eller hel. På oxfilé kan man göra klassiska rätter så som Filé provencale, Biff Wellington, Carpaccio eller till en Rödvinsfondue.

Tillagningstid
Oxfilén är en så kallad ädeldetalj som inte behöver särskilt lång tillagningstid. Stek eller grilla den skivad eller hel till önskad stekgrad och servera.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV