˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Kycklinglårfilé

Kycklinglårfilé är ännu saftigare än kycklingfilé eftersom att den innehåller lite mer insprängt fett. Lårfilén har ett något mörkare kött och är en smakrik del från det övre lårbenet. Bröstfilén är ett utmärkt komplement till kycklingfilén och den går lätt att fylla och steka i ugn. Men du kan också woka den i strimlor, steka den i skivor eller grilla den i valfri marinad.

Snabbfakta om kycklinglårfilé

Passar att:ABCD

Generell tillagningstid: totalt ca 20 min (20 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 1,6 kg): 14 % (225 g).

Går även att: skära till grytbitar till en soppa alternativt skära till strimlor i en wok.

Kännetecken: Rund med skinn, delad med hålrum till fyllning vid tillagning.

Tillagning
Kycklinglårfilén är den detalj på kycklingen som har lite högre fetthalt men man måste ändå vara försiktig vid tillagningen så att man inte får ett torrt och tråkigt slutresultat. Vid tillagning av hel kycklingbröstfilé är en optimal innertemperatur 70–72° (dock aldrig lägre än 70°).
Men tillagningsmetoderna erbjuder dock en hel del variationsrikedom. Lårfilén passar bra att stoppa med någon god fyllning och tillagas hel i ugn, stekas eller grillas i skivor eller strimlor på ett spett. Oavsett tillagningsmetod skall kort tillagningstid tillämpas för att saftigheten skall bibehållas.

Tillagningstid
Kycklinglårfilén behöver inte en lång tillagningstid. I ugn tar det någonstans mellan 20–25 min, när du steker eller grillar den är det lättare att utgå ifrån innertemperaturen.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. Tänk även på att torka av kycklingen med vanligt hushållspapper innan tillagning. Då undviker du oavsiktlig kokning och får enklare till en härlig stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV