˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Kycklingbröstfilé

Kycklingbröstfilén är den ädlaste delen på kycklingen som har ett benfritt, mört och saftigt kött. Bröstfilén är en lättlagad detalj som smakar lika bra i en wok som stekt med salt och peppar, precis som den är. Stek eller grilla bröstfilén med skinnsidan nedåt så får du dessutom en krispig yta. Kycklingfilé är alltid lika omtyckt och lätt att variera i det oändliga vid tillagning hel, i skivor eller som stimmlor.

Snabbfakta om kycklingbröstfilé

Passar att:ACD

Generell tillagningstid: totalt ca 20 min (20 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 1,6 kg): 25 % (400 g).

Går även att: skära till grytbitar till en soppa alternativt skära till strimlor i en wok.

Kännetecken: avlång, benfri med ett vitt magert kött.

Tillagning
Som med allt kycklingkött är även kycklingbröstfilén en detalj på kycklingen som har låg fetthalt. Därför måste man vara försiktig vid tillagningen så att man inte får ett torrt och tråkigt slutresultat. Vid tillagning av hel kycklingbröstfilé är en optimal innertemperatur 70–72° (dock aldrig lägre än 70°).

Men tillagningsmetoderna erbjuder dock en hel del variationsrikedom. Filén kan både tillagas hel i ugn, stekas eller grillas i skivor eller strimlor på ett spett. Oavsett tillagningsmetod skall kort tillagningstid tillämpas för att saftigheten skall bibehållas.

Tillagningstid
Kycklingbröstfilén är den ädlaste detaljen på en kyckling som inte behöver en lång tillagningstid. I ugn tar det någonstans mellan 20–25 min, när du steker eller grillar den  är det lättare att utgå ifrån innertemperaturen.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta. Tänk även på att torka av kycklingen med vanligt hushållspapper innan tillagning. Då undviker du oavsiktlig kokning och får enklare till en härlig stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV