˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Grisbog (skivad)

Normalt brukar man stycka fram grisbogen till en hel fläskstek, men vi har valt att dela bogen i härliga skivor framstyckad med fettkappa och svål kvar, som ger smak och saftighet vid tillagning. Grisbogen är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran. Vid mer traditionell styckning brukar man även stycka ut hela bogpartiet till benfri bog med picnic, en så kallad Picknickbog.

Snabbfakta om grisbog (skivad)

Passar att:ABCD

Generell tillagningstid: totalt ca 10 min (10 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 100 kg): 8 % (8 kg).

Går även att: skära till grytbitar till en soppa eller gryta alternativt skära till strimlor i en wok eller göra ett grillspett på grytbitarna.

Kännetecken: Tämligen mört, rätt så marmorerat och har en medelhög fetthalt (omkring 5 %).

Tillagning
Köttet vid bogen är användbar för flera olika tillagningssätt beroende på hur man väljer att stycka den. Eftersom bogen både är relativt mör och har en medelhög marmorering blir den är robust och passar både som grytbitar, i skivor eller som en hel stek.
Vid tillagning av en helstek kan man antingen bräsera köttet i gryta eller i ugn som plommonspäckad fläskkarré, eller varför inte en dansk fläskstek med knaprigt svål? Grytbitarna kan man antingen steka för att sedan lägga i en härlig gryta, eller varför inte göra ett grillspett av dessa?
När det kommer till tillagningen av våra skivor av grisbog behöver dessa endast ligga någon timme i valfri marinad för att sedan grillas eller stekas på medelhög värme till önskad stekgrad.

Tillagningstid

Skivad grisbog behöver inte särskilt lång tillagningstid. Stek eller grilla den skivad eller hel till önskad stekgrad och servera.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV